≫ 

Deca leže na klaviru, profesori se guraju: Nije nikakav nestaluk, Novosađani su svirali za Ginisa

Akcija je potekla iz škole, čiji đaci i profesori su se obratili Opensu za logističku podršku

  • 0
Klavir Foto: Promo

Ukupno 23 učenika i profesora Muzičke škole "Isidor Bajić" večeras su zvanično aplicirali sa pokušajem da obore Ginisov rekord u istovremenom sviranju klavira, a u akciji pod nazivom "Uklaviri se".

Akcija je potekla iz škole, čiji đaci i profesori su se obratili Opensu za logističku podršku, a u nameri da se dobro zabave, ali ujedno ostave trag u muzičkoj istoriji sa zanimljivim rekordom koji, inače, do sada drže Holanđani.

Za Ginisa su na jednom klaviru u Gradskoj kući istovremeno svirali: Mihajlo Racpeti (16), Saša Zahorjanski (15), Danijel Leš (15), Milica Vranješ (17), Tisa Lekić (18), Igor Dalagija (17), Boško Stojadinović (17), Luka Petrović (18), Milica Vujanović (17), Dunja Vranješ (18), Sara Todorić (12), Mateo Radimir (13), Lenka Škrbić (12), Nemanja Marčetić (13), Marija Šapovalova (12), Ivan Černuhin (11), Elena Jakšić (11), Laura Mađarić (9), Damjan Svijić (9) i Stefan Svijić (10), uz tri profesora - Tijanu Tenji, Aleksandru Vojnak i Slobodanku Stević.

Klavir Foto: Promo

Oni su izveli kompoziciju "Zora" Ivana Markovića, bivšeg učenika "Bajićeve" škole, a sada studenta Akademije umetnosti u Novom Sadu. Da bi mogli da apliciraju, morali su da izvedu kompoziciju dužu od pet minuta, da poštuju notni tekst i da se svi pojedinačno identifikuju pred tri nezavisne kamere i dva merača, koji prate celo proceduru. Dosadašnji rekord drži Holandija sa ukupno 21 muzičarem za tipkama. Đaci i profesori su kompoziciju izveli u krajnje zahtevnim položajima, gde su mališani čak i sedeli i ležali na klaviru kako bi uspeli da izvedu ovaj muzički zahvat.

Prema rečima direktorke Muzičke škole "Isidor Bajić" Radmile Rakin Martinović, obavljene su ozbiljne pripreme, a đaci i profesori su izvedbu spremali ceo raspust. "Bez obzira na to što ovo jeste pomalo i neka vrsta šale, mi se uopšte ne šalimo kada je u pitanju muzika, kvalitet i organizovanje. Sjajna motivacija đaka i profesora, sjajna prilika da nauče timski rad i napreduju u muziciraŠju kroz ovakvu prezentaciju. šta čovek može da poželi bolje osim da uđe u Ginisa", navela je Rakin Martinović. Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević poručio je nakon izvedbe da ovakvi događaji pokazuju da mladost, talenat, upornost i rad mogu sve.

- Ovaj događaj zaista pokazuje da je Novi Sad zaslužio titule Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope i danas zaista mogu da budu ponosni i Novi Sad, i Vojvodina i cela Srbija što imaju ovakve mlade ljude i profesore koji pomeraju granice - naglasio je Milićević.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin rekao je da je ponosan na sve učesnike.

- Mi se trudimo da im samo budemo 'vetar u leđa', logistika i da pustimo njihovu kreativnost i energiju da izađu na videlo. Pokazali smo zašto smo centar mladih i kulture i pokušavaćemo da uvek budemo na visini ovakvih manifestacija - poručio je Cvjetićanin.

Koordinator Omladinske prestonice Evrope OPENS 2019, koja je organizovala događaj, Vukašin Grozdanović poručio je da se rezultati očekuju do kraja godine, a da će javnost potom biti obaveštena od ishodu odluke Ginisa.

- Očekujemo pozitivan rezultat i na licima dece smo videli da oni to već znaju. Oni su došli kod nas sa ovom idejom, imali su san i bila im je potrebna logistička podrška, što smo mi oberučke prihvatili i to je suština Omladinske prestonice Evrope - naveo je Grozdanović.

Uoči izvođenja kompozicije, održani su "otvoreni časovi" klavira za građane na četiri lokacije i to kod Gradske biblioteke, u Porti, ispred lokala "Trčika" i ispred Srpskog narodnog pozorišta.

(Telegraf.rs/021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA