Preminula čuvena američka pevačica koja je pevala Reganu i Klintonu

Oproštaj od "jedne od najvećih umetnica koje su ikada pevale na sceni Metropolitena..."

  • 0
Jessye Norman, Džesi Norman Džesi Norman / Foto: Tanjug/AP

Američka operska pevačica Džesi Norman, jedan od najboljih svetskih sopranoa 20. veka, preminula je u 74. godini.

Rođena je 15. septembra 1945. u američkoj državi Džordžija, a veći deo rane karijere provela je u Evropi. Debitovala je 1969. u berlinskoj "Deutsche Opera" kao Elizabet u Vagnerovom "Tanhaeuseru".

Normanova je osvojila četiri nagrade "Grammy" za muzička dostignuća. Za životno delo osvojila je još jedan "Grammy" i Nacionalnu medalju za umetnost, koju dodeljuje američka vlada.

Bila je jedna od prvih Afroamerikanki koja se probila u svet opere i postala poznata i cenjena po izvođenjima dela Ričarda Vagnera.

Jessye Norman, Džesi Norman Džesi Norman / Foto: Tanjug/AP

Direktor njujorškog "Metropolitana", Piter Gelb, u kojem je otpevala više od 80 operskih izvedbi, Normanovu je nazvao "jednom od najvećih umetnica koje su ikada pevale na Metovoj pozornici".

Kao jedna od najpopularnijih operskih pevačica osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka pevala je na predsedničkim inauguracijama Ronalda Regana i Bila Klintona, kao i na proslavi šezdesetog rođendana britanske kraljice Elizabete.

Poslušajte njen neverovatno snažan glas:

(Telegraf.rs/Nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA