"Hajde da...uzmemo neki dobar auto...": Na današnji dan rođena je pevačica Bebi Dol

"Brazil, Španija, Kolumbija, Kuba i Amerika, samba rumba ča-ča-ča..."

  • 3
Bebi Dol Foto: Nikola Tomić

Jedno od najeminentnijih imena muzičke scene Jugoslavije, pevačica Dragana Šarić, poznatija kao Bebi Dol, rođena je 2. oktobra u Beogradu. Godina rođenja nije poznata.

Budući da joj je otac bio džez muzičar, porodica Šarić se selila po Evropi, na kraju se skrasivši u Beogradu, pred Bebin polazak u osnovnu školu. Uporedo sa srednjom, završila je i muzičku školu.

Kasnih sedamdesetih je započela profesionalnu muzičku karijeru kao član benda "Trakus", dok je svoj nezavisni singl "Mustafa" izdala 1981. godine. Zbog nesvakidašnjeg muzičkog stila, glasa i orijentalnog zvuka, "Mustafa" joj je donela veliku popularnost, i Bebi je postala prepoznatljivo ime jugoslovenske muzičke scene. 

Poslušajte pesmu "Mustafa":

Njen prvi samostalni album "Ruže i krv" izdat je 1983. godine. Iste godine je snimila i hit "Rudi", posvećen rano preminulom glumcu Rudolfu Valentinu. Nedugo zatim se preselila u Kairo gde je dve godine provela pevajući u jednom hotelu.

Sa "Inšalah", satiričnom pesmom o položaju islamskih žena, pobedila je na festivalu MESAM. Na ovom festivalu se pojavila još dva puta, sa numerama "Slatke suze ljubavi" i "Kad sreća odlazi", dobivši nagradu za najboljeg interpretatora.

Sa pesmom "Brazil", pobedila je na Jugoviziji, pa je Jugoslaviju predstavila na Evroviziji u Rimu 1991. godine. Iako je pesma ubrzo postala veoma popularna (danas predstavlja muzički klasik Jugoslavije), Bebi je, zbog političkog stanja države, dobila samo 1 poen na takmičenju. Jugoslavija je sledeće godine prestala da postoji.

Pogledajte njen nastup na Evroviziji sa pesmom "Brazil": 

Ovo je nije zaustavilo, pa je snimila album "Ritam srca" 1995. godine, koji je doneo veoma popularnu pesmu "Hajde da..." koja se i danas sluša na radiju i u drugim medijima.

Bebi je objavila još dva studijska albuma "Ljuta sam" (2002) i "Čovek rado izvan sebe živi" (2006), live album "Veče u pozorištu" (2007) i kompilaciju hitova "...Pokloni se..." (2008).

Što se tiče ljubavnog života, u toku 80-ih se zabavljala sa Goranom Vejvodom i Massimom Savićem. Udata je za Aleksa Todorovića, srpskog profesora filologije i ruskog jezika, koji je rodom iz Los Anđelesa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA