≫ 

"Cesaricu" peva ceo Poljud, a istinu o ovoj pesmi verovatno dosad niste čuli

- 'Ajme, Vesna, od svih pesama Oliver je za festival izabrao najgoru - rekla je svojevremeno Oliverova tašta

  • 2
Oliver Dragojević, Zlatan Stipišić Džiboni Gibonni

Foto: ATA images

"Cesarica" se smatra prekretnicom u karijeri Olivera Dragojevića, a retko ko zna istinu o hitu koji se sluša decenijama na ovim prostorima. Pošto je pre dva dana ceo stadion Poljud pevao uglas ovu pesmu, evo i nekoliko informacija o njoj.

A istinu je doneo Zlatko Gall, biograf Olivera Dragojevića, u knjizi "Splitska deca - od zidića do večnosti". Delove vezane za "Cesaricu" prenosi "Jutarnji hr".

- "Cesarica" je bila prekretnica i svemu što sam kasnije radio dala je poseban šmek. Nakon toga su počeli da me slušaju mladi, naprosto me je otkrila jedna potpuno nova publika. "Cesarica" je učinila i da se iz naftalina izvade stari snimci, da se mladi koji me nikada nisu slušali okrenu klasici: "Malinkoniji“, "Papi“, "Galebu“... Tim zaokretom sam učinio da postanu svesni da ja postojim, ali i da sam postojao pre novih pisama. Očito su ih otkrili, jer kad sam nastupao u diskotekama, one su bile pune nove publike, koja je znala sve moje stare pesme napamet - ispričao je Oliver Dragojević.

Pesma je izvedena na Melodijama hrvatskog Jadrana, na festivalu koji je te godine osnovao Zdenko Runjić, najznačajniji Oliverov saradnik, a autor pesme bio je Zlatan Stipišić Džiboni, u to vreme još neafirmisan autor.

Oliver Dragojević, Zlatan Stipišić Džiboni Gibonni

Džiboni je autor "Cesarice", Foto: ATA images

Mnogima se nije svidela na prvo slušanje

 

Svedok stvaranja "Cesarice" bila je i Oliverova supruga Vesna Dragojević:

- Oliver je otišao u studio da snimi "Cesaricu", ali je pre toga toga pitao Gibu (Džibonija) kako bi želeo da je otpeva, jer – rekao je – pesma mu je super, al' je čudna. Gibo mu je rekao neka je otpeva po svome, kako on to već zna. Oliver je snimio nekoliko verzija i na kraju su i on i Gibo bili veoma zadovoljni... Došao je kući sa snimkom i mi smo je nekoliko dana slušali, jer smo mislili da je zaista izuzetna. Ali, drugima se baš i nije sviđala na prvo slušanje. Sećam se da nam je pre festivala u posetu došla moja mama. Čula je "Cesaricu", pa mi je u poverenju, da Oliver ne čuje, rekla: "Ajme, Vesna, od svih pesama Oliver je za festival izabrao najgoru". Čini mi se zapravo da mnogi na prvu nisu tu pesmu shvatili, ali kad je "krenula" negde nakon leta, samo se ona i slušala - ispričala je Vesna Dragojević.

Snimanje pesme ispratio je i Džiboni. I to iz obližnjeg kafića dok je Oliver snimao u zagrebačkom studiju. U to vreme još nisu bili bliski, a posrednik među njima bio je Nenad Šarić Brada, nekadašnji bubnjar Novih fosila i suprug Sanje Doležal.

Na molbu Džibonija doveo je Olivera u kafić.

- Rekao sam mu da je za mene i za celu moju generaciju bio glavni po pesmama poput "Magdalene" i "Veruj u ljubav", a ne "Žutom lišću ljubavi" i "Teško mi je putovat" - ispričao je Džiboni.

Pevaj kao da je tvoja

 

I otkrio šta je poručio Dragojeviću:

- Hteo bih zato da "Cesaricu" otpevaš kao svoju - kao pravi Oliver.

Pesma je snimana dugo, čitava dva sata što je za Dragojevića bilo dugo jer je umeo da cele albume snimi za samo četiri sata.

- Kao autoru koji je tek počinjao, to mi je puno značilo i užasno imponovalo. Oliver je naprosto pokazao da mu je do moje pesme stalo - istakao je Džiboni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA