≫ 

Preminuo operski pevač Aleksandar Đokić, prvak Narodnog pozorišta

U toku karijere je u 1.500 predstava, u zemlji i inostranstvu, ostvario 60 basovskih, bas-baritonskih i baritonskih uloga komičnog i dramskog faha

  • 0
prvak Opere Narodnog pozorišta, bas Aleksandar Đokić

Aleksandar Đokić / Foto: Narodno pozorište

Operski pevač i vokalni pedagog, prvak Opere Narodnog pozorišta, bas Aleksandar Đokić, preminuo je 10. oktobra u Beogradu, u 86. godini.

Pevanje je učio u Muzičkoj školi "Stanković" i na Muzičkoj akademiji, a usavršavao se u Milanu i na Konzervatorijumu "Benedeto Marčelo" u Veneciji. Debitovao je 1960. kao Tamničar u Pučinijevoj "Toski" u Narodnom pozorištu, gde je u toku 1990. bio v. d. direktora Opere.

U toku karijere Đokić je u 1.500 predstava, u zemlji i inostranstvu, ostvario 60 basovskih, bas-baritonskih i baritonskih uloga komičnog i dramskog faha.

Za RTB je snimio veći broj operskih arija i solo pesama i učestvovao u snimanju gramofonske ploče opere "Koštana" Petra Konjovića, kao i njenoj televizijskoj produkciji. Bio je profesor solo pevanja u MŠ u Limasolu na Kipru, a od 1999. sa suprugom Olgom je držao časove pevanja.

Video: Preminuo vitez srpskog slikarstva Vladimir Veličković

 

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA