Kako je Džoni Štulić svirao sa Parnim valjkom i zašto je otišao od njih

- Jednostavno nije bio svirački dovoljno dobar da bi svirao sa nama i nije bio srećan sa ulogom jednog od. Hteo je biti lider - izjavio je Hus

  • 6
Parni valjak Parni valjak/Foto: Dario Njavro

Legendarni roker i pesnik Branimir Džoni Štulić na početku muzičke karijere pokušao je nakratko svirati sa Parnim valjkom, ali je saradnja sa Huseinom Hasanefendićem-Husom i ekipom ipak ostavila moćan trag u vidu legendarnog singla Azre "Balkan/A šta da radim?" i još nekih zanimljivih stvari...

Osvrćući se na protekle 44 godine Parnog valjka, pred koncert 9. novembra (20:30) u Štark areni u Beogradu, Hasanefendić ističe da je Štulić na njega ostavio "veliki uticaj u smislu leksike", jer je nakon početna dva albuma Valjka osetio potrebu da promeni način pisanja pesama, odnosno teme i poruke u stihovima. Što se tiče (dvonedeljne) zajedničke svirke - "to nije išlo".

- Jednostavno nije bio svirački dovoljno dobar da bi svirao sa nama i nije bio srećan sa ulogom jednog od. Hteo je biti lider. I to je legitimno. Tako da ta kombinacija nije zaživela, ali mi smo snimili "Jablana" (na albumu "Gradske priče" 1979) i "Kad Miki kaže da se boji" (na "Vrućim igrama" 1980). Meni su to sjajne pesme. Zaista sam mislio da treba skrenuti pažnju na čoveka - kaže Hus.

Prethodno, služeći vojsku u Gospiću na samom kraju sedamdesetih, Hus je prisustvovao jednoj svirci rane postave grupe Azra, u kojoj je pevao Jura Stublić, dok je Džoni samo svirao gitaru.

- Sećam se tog koncerta. Džoni nesretan bulji u pod i svira gitaru, a Jura je centar pažnje. Naravno da je to puklo. Jura je sa tom ekipom napravio Film i krenuo u priču koja se zna, a Džoni je ostao sam na ulici. I tu neko vreme se mi družimo nakon vojske. On ti je već tada imao valjda 50 pesama koje su se kasnije pojavljivale na albumu u kojekakvim varijantama. U to vreme je skoro svaka bila neki lagani polusevdah - priseća se Hus.

Susret sa Štulićem nije se samo završio na Valjkovim obradama njegovih pesama. Hus je producirao i svirao gitaru na legendarnom prvom singlu "Balkan/A šta da radim?", objavljenom u oktobru 1979. godine, na kome je i basista bio Valjkov Zlatko Miksić Fuma. Hus je producirao i EP "Lijepe žene prolaze kroz grad" (1980), ali je zbog boravka na turneji sa Valjkom propustio rad na debi albumu "Azra" (1980), autorskom remek delu ozloglašenom po tanko produciranom zvuku.

Branimir Džoni Štulić Džoni Štulić/Printskrin: Youtube/PETROVICPETAR

- Drago Mlinarec je radio album i to nije srećna priča, jer nije on mogao kontrolisati Džonija. Kad je album izašao svi su pljuvali produkciju. Međutim, Mlinarec nije imao nikakvu kontrolu, nego je Džoni preuzeo komandu, ali kad je krenula loša produkcija, onda se ogradio. Mlinarec nije mogao s njim. Džoni je diktirao. Sa mnom ne bi mogao tako, jer smo bili u prevelikom klinču. Kad smo radili njegove pesme bilo je po mom: 'Tako to treba i tako će to biti" - naglašava Hus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivica

    15. oktobar 2019 | 14:33

    Nije Branimir bio tanak nego vi gospodo niste mogli da ispratite genija

  • hogar

    15. oktobar 2019 | 13:14

    sta naprica covek..... znam Djonija i nema sanse da je tako bilo a to zna i Hus nego ajd da se malo foliram....

  • Mare

    15. oktobar 2019 | 13:08

    Sva sreca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA