≫ 

Svečano zatvaranje 51. BEMUS-a

Na svečanom zatvaranju 51. BEMUS-a 19. oktobra u Kolarčevoj zadužbini nastupiće dva najznačajnija hora naših prostora: Hor Radio televizije Srbije i Hor Hrvatske radio televizije

  • 0
BEMUS 51

Foto: Promo

Svenoćno bdenije Sergeja Rahmanjinova biće centralno delo repertoara udruženih horskih ansambala. Ovo neverovatno duhovno delo spojiće dva sjajna hora pod upravom Bojana Suđića. Kao solisti na koncertu će nastupiti mecosopran Ivana Srbljan, tenor Marko Živković a specijalni gost biće Mihail Kruglov, duboki bas.

Hor Radio televizije Srbije, jedini je profesionalni ansambl ovakvog tipa kod nas, obeležava 80 godina postojanja ovim koncertom. Hor je kroz svoju istoriju nastupao sa mnogim istaknutim dirigentima i solistima, učestvovao je na festivalima širom Jugoslavije i Srbije, a ostvariovao je uspešne turneje po čitavoj Evropi. Takođe, Hor je dobitnik mnogih priznanja, a repertoar obuhvata najznačajnija dela horske literature, kompleksne partiture vokalno-instrumentalne i operske muzike, a neguje i muziku popularnih žanrova.

Visoka umetnička stremljenja pozicionirala su Hor RTS kao renomirani horski ansambl, prepoznatljivog zvuka i izvođačkog ugleda, koji je uz dirigenta Bojana Suđića aktivno prisutan u srpskom muzičkom životu.

Hor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Delujući najpre kao kamerni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni hor u Hrvatskoj.

U prvim godinama delovanja repertoar su oblikovali dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gurtl i Boris Papandopulo, a potom su taj put nastavili šefovi dirigenti Sergije Rainis, Vladimir Kranjčević i Igor Kuljerić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vođstvo ostavili snažan trag u repertoaru hora.

Izvodeći širok repertoar u rasponu od renesansne do savremene muzike, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, hor iskazuje izuzetnu svestranost, koja mu je donela gostovanja širom Evrope, saradnje s nizom istaknutih dirigenata, kao i sa mnogim solistima svetskog renomea.

BEMUS 51, hrt

Foto: Promo

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA