U čast velikana: Fondacija "Vasilije Mokranjac" obeležava 35 godina od smrti slavnog kompozitora

Vasilije Mokranjac bio je jedan od nekolicine znamenitih kompozitora koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti i kulturi

  • 0
Fondacija Vasilije Mokranjac, Ratimir Martinović

Foto: Promo, Fondacija Vasilije Mokranjac

Fondacija "Vasilije Mokranjac" ove jeseni nizom programa obeležava 35 godina od upokojenja jednog od najznačajnijih kompozitora srpske umetničke muzike.

Ciklus otvara koncert posvećen simfonijskoj i koncertantnoj muzici Vasilija Mokranjca 31. oktobra s početkom u 20h u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca. Nastupom Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije pod dirigentskom palicom dirigenta Bojana Suđića, a uz nastup pijaniste Ratimira Martinovića, beogradska publika će imati priliku da sluša "Poemu za klavir i orkestar" (1983), "Svečanu uvertiru" (1962) i treću "Simfoniju" (1967). Koncert se realizuje u partnerstvu sa Muzičkom produkcijom RTS-a.

Fondacija Vasilije Mokranjac, Ratimir Martinović

Pijanista Ratimir Martinović Foto: Promo, Fondacija Vasilije Mokranjac

Tokom novembra meseca očekuje nas i koncert kamerne muzike Vaslija Mokranjca, na kom će se, pored violiniste i koncert-majstora Beogradske filharmonije Miroslava Pavlovića i pijanistkinje Biljana Gorunovići, predstaviti i profesori i studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kao i gudački kvartet Vollmond. Kamerna dela Vasilija Mokranjca, iako izuzetnog kvaliteta, retko se mogu čuti na koncertnim podijumima, pa je jedan od povoda ovog koncerta upravo predstavljanje ovog nedovoljno afirmisanog segmenta opusa Vasilija Mokranjca.

Tokom decembra Fondacija planira realizaciju dva događaja – klavirski resital Sanje Bizijak i promociju CD-a integralnog klavirskog opusa Vasilija Mokranjca pijaniste Ratimira Martinovića. Pijanistički resital Sanje Bizijak održaće se u Galeriji SANU, dok će se na repertoaru naći dela Frederika Šopena, Roberta Šumana i Vasilija Mokranjca. Koncert je rezultat saradnje Fondacije Vasilije Mokranjac i Muzičke omladine Beograda, sa ciljem pružanja podrške perspektivnim mladim domaćim pijanistima, kao i afirmacije izvođenja dela domaćih kompozitora.

Promocija CD-a pijaniste i univerzitetskog profesora Ratimira Martinovića, u izdanju NAXOSa-Grand Piano Records, na kome se nalazi celokupan klavirski opus Vasilija Mokranjca, biće održana u Muzičkog galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Programi se održavaju uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i SOKOJ-a i uz partnersku saradnju Srpske akademije nauka i umetnosti, Fakulteta muzčke umetnosti, Radio televizije Srbije, Muzičke omladine Beograda, Zadužbine Ilije M. Kolarca i drugih.

Fondacija Vasilije Mokranjac, Ratimir Martinović

Pijanista Ratimir Martinović Foto: Promo, Fondacija Vasilije Mokranjac

Fondacija Vasilije Mokranjac, osnovana 2016. godine, za cilj ima prikupljanje, očuvanje i promociju muzičkog opusa i umetničke ličnosti Vasilija Mokranjca. Značajan broj relevantnih pojedinaca i institucija iz oblasti muzičke umetnosti prepoznalo je važnost ovih ciljeva o čemu svedoči članstvo i angažman plejade najuglenijih stručnjaka i članova SANU u odboru Fondacije, kao i podrška i saradnja sa mnogobrojnim kulutrno-obrazovnim institucijama širom zemlje.

Planovi Fondacije usmereni su na domaću i međunarodnu afirmaciju ostvarenja ovog muzičkog velikana i u najkraćim crtama podrazumevaju digitalizaciju i štampanje nota klavirskog, kamernog i simfonijskog opusa, snimanje kompakt-diskova, podsticanje izvođenja kroz promociju u Srbiji i inostranstvu, dalji razvoj Festivala, pokretanje velikog pijanističkog takmičenja i ponovno uspostavljanje nagrade sa imenom „Vasilije Mokranjac”.

Vasilije Mokranjac (1923-1984) među najznačajnijim je srpskim kompozitorima XX veka i jedan od nekolicine znamenitih kompozitora koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti i kulturi. Formlano muzičko obrazovanje stiče na Muzičkoj akademiji u Beogradu, gde diplomira klavir u klasi profesora Emila Hajeka (1948) i kompoziciju u klasi profesora Stanojla Rajičića (1951). Profesionalni vek otpočinje kao profesor srednjih beogradskih muzičkih škola „Josif Marinković” i „Mokranjac”, a od 1956. godine profesor je kompozicije i orkestracije na Muzičkoj akademiji u Beogradu. U periodu od 1962. do 1965. bio je na čelu Udruženja kompozitora Srbije. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1967, a njen redovni član postaje 1976. godine.

Stvaralaštvo Vasilija Mokranjca pripada samom vrhu celokupne srpske umetničke muzike i podrazumeva dela klavirske, kamerne i simfonijske muzike, kao i značajan broj dela filmske i primenjene muzike. Tokom bogate kompozitorske karijere dodeljen mu je veliki broj prestižnih nacionalnih nagrada, među kojima su i nagrada Sterijinog pozorja za scensku muziku (za Hristićev Orest 1961), Oktobarska nagrada grada Beograda (1967. za II simfoniju), nagrada Jugoslovenske radiodifuzije (1968. za III simfoniju), nagrada udruženja kompozitora Srbije „Petar Konjović” (1973. za IV simfoniju) i Sedmojulska nagrada za životno delo (1976).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA