≫ 

Zbogom, "Pussy Riot": One su nove revolucionarne žene ruskog post-pank podzemlja

Prošlo je sedam godina otkako je ova grupa ušla u globalnu svest sa svojom pank rok molitvom "Majko božja, oteraj Putina"

  • 3
Pussy Riot Foto: Profimedia/Vadim Pacajev/ddp USA

Posao žene nikad nije gotov, pogotovo ako uključuje pobunu i revoluciju. Magazin "The Calvert Journal" je o muzici, panku, intimi i sestrinstvu razgovarao sa umetnicama nove alternativne ruske scene.

Prošlo je sedam godina otkako je ruska grupa "Pussy Riot" ušla u globalnu svest sa svojom pank rok molitvom "Mother of God, Drive Putin Away" ("Majko božja, oteraj Putina").

Ali, danas nova generacija preuzima plašt besa i pobune. Sve više ženskih muzičara preplavljuje rusku podzemnu scenu, kreirajući nove žanrove i nove vidove izražavanja, žestoko ukazujući na političko stanje zemlje.

U Rusiji su popularni "underground" klubovi "Uspex" u Moskvi i "Fish Fabrique Nouvelle" u Sankt Peterburgu, i u njima se najviše alternativnih manifestacija i dešava. Ova mesta predstavljaju svojevrsna muzička utočišta u kojima se održavaju i tribine, diskusije, festivali o feminizmu. Danas, mnogi muzičari obilaze sva nezavisna, alternativna mesta širom Rusije - od Nižnjeg Novgoroda do Tule i Vladivostoka.

Međutim, iako njihov uticaj raste, mnogi muzičari se sklanjaju od "pank rok" etikete. Umesto toga, služe se istim neumornim nepoštovanjem vlasti i podrškom ruskog feminizma kako bi probijali granice, izražavajući se, i time zauzeli čvrst položaj u novim žanrovima, ali sa istim ciljem.

Rozmari voli Blekberi

Ovo je pseudonim umetnice eksperimentalne elektronike čije je pravo ime Dijana Burkot. Karijeru je započela 2012. godine kao bubnjar benda "Fanny Kaplan". Od tada, Burkot se najviše fokusira na samostalni rad i na sceni nastupa sama, ranjiva, ali povezana s publikom. Njeni performansi najčešće uključuju ples i akrobacije. Burkot se veoma trudi jer "ne želi da se publika oseti kao da je došla na nastup uzalud". Za ovo zahvaljuje "sestrinstvu koje se razvija u Rusiji", pa je srećna što je deo toga.

Ona

Ovaj trio čine Elena Keler, Kamila Jusupova i Ana Šulik - devojke koje su bile deo ruske feminističke organizacije RFO ONA. Jednog dana u kafeu 2017. godine, odlučile su da uzmu isto ime i osnuju bend. Vremenom su odlučile da se ne karakterišu kao pank rok bend, jer misle da je pravo značenje toga obezvređeno. Ali, to ne znači da su se odvojile od jakog zvuka gitare. One kažu da "društvo, tradicija i kultura u Rusiji nisu tolerantne stavke, niti su jednake, ili feminističke", pa se svim snagama bore kako bi se ovo promenilo.

 

 
 
 
View this post on Instagram
ОНА в Алиби #ona #onataguniverse #onatag #femband #feminism #moscow #music #punk #fempunkA post shared by ONA (@ona.band) on

Krasniye Zori (Crvena zora)

Helga Zinziver i Anja Tereškina zajedno stvaraju kombinaciju elektronike uz primesu reči koje Tereškina naziva "psihoterapijskim sesijama". Stvaranje muzike i slanje poruke donosi čisto uzbuđenje obema ženama. Duo veruje da stereotip muškaraca kao muzičara i žena kao obožavalaca zastareva u Rusiji, i to je ono što im daje energiju na sceni. Menjanje ideja znači da postoji veći apetit za njihovom muzikom. Ovim devojkama je bitno da su prisutne, pre nego da "čekaju da se nešto desi".

Video: Lokalni ruski političar prebio novinara tokom intervjua

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mama

    29. oktobar 2019 | 11:15

    Prezimena im nisu riska Jusupova i Keler

  • Mlj1228

    29. oktobar 2019 | 12:41

    Ne razumem ko može voleti i štititi te plaćene lezbejke da seku krstove, da se skidaju gole na ulicama?

  • Valjevo

    29. oktobar 2019 | 12:43

    Klasika. Zapad. Otporašice. Bolest Proterati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA