≫ 

Kako je davno izgubljena kaseta Lua Rida otkrila važne detalje o vezi sa Endijem Vorholom

Predmet je pronađen u Muzeju Endija Vorhola, a donosi nam glas muzičara grupe "Velvet Underground" koji izvodi sekvence knjige njegovog mentora iz 1975. godine

  • 0
Endi Vorhol, Lu Rid Foto: Profimedia/Everett, Wikipedia/Man Alive!

Ovo je jedna od najpoznatijih bremenitih veza šou biznisa. Endi Vorhol je šezdesetih bio menadžer revolucionarnog benda Lua Rida - "Velvet Underground", nekoliko godina pre nego što su se razišli. Vorholove ideje umetnosti, pop kulture i neprestanog rada, nastavile su da "vise" nad glavom Lua Rida, mada nikad više nisu radili zajedno.

Sad, decenijama stara kaseta koja je otkrivena u Vorholovoj arhivi, sugeriše putanju kojom se nije išlo, u vidu niza Ridovih pesama baziranih na isečcima iz "The Philosophy of Andy Warhol: From A to B and Back Again" - Vorholove knjige iz 1975. godine. Stručnjaci smatraju da je ovo predstavljalo moguću saradnju za njihov zajednički mjuzikl.

Kasetu, koja je snimljena 1975. godine, pronašla je Džudit A. Peraino, profesor muzike u Kornelu, koja je rekla da je naišla na predmet pre dve godine, u Muzeju Endija Vorhola u Pitsburgu, dok je istraživala podatke knjige o Vorholu iz sedamdesetih.

Endi Vorhol Endi Vorhol / Foto: Wikimedia/Jack Mitchell

Strana A daje "live" snimke koje je Rid spojio sa turneje iz 1975, sa pesmama njegovih albuma "Sally Can't Dance" (1974) i "Coney Island Baby" (1976). Ali strana B, koja je označena sa "Philosophy Songs (From A to B & Back)", u crnom mastilu, sadrži 12 pesama, i deo 13. koje nikad nisu bile objavljene i koje su skoro svima nepoznate.

Traka dokumentuje Rida kako peva i svira gitaru, koristeći fraze iz Vorholove knjige kao sirov materijal za reči pesama.  

Endi Vorhol Endi Vorhol / Foto: Profimedia/Everett

- Ova kaseta predstavlja Lua Rida kako radi na onome što zna najbolje, a to je spoznaja protagoniste iz njegove pesme, pričajući priče na brutalno iskren način, kao što i jeste radio u svojim drugim zapisima - smatra Peraino.

Traka daje i "novu svetlost" na vezu Rida i Vorhola iz tog vremena. Ovi podaci su izostavljeni iz većine biografija oba čoveka, a Peraino je našla samo jedan Ridov intervju iz 1977. godine u kom muzičar ovo pominje.

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(Telegraf.rs/Nytimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA