≫ 

Zbog nje je rasturio brak i najpoznatiji bend svih vremena: Dan kada je Džon Lenon upoznao Joko Ono

Lenon je bio toliko fasciniran kontroverznom japanskom umetnicom da je prihvatao svaki njen predlog, sugestiju ili kritiku

  • 2

Džon Lenon upoznao je svoju buduću suprugu Joko Ono kada je 9. novembra 1966. godine posetio njenu izložbu "Nezavršene slike i objekti" u Indika galeriji u Londonu. "Ona je najsavršenije ljusko biće na svetu", izjavio je kasnije.

- Dobio sam poruku da je jedna neverovatna žena sledeće nedelje otvara izložbu, nešto o ljudima u torbama, u crnim vrećama, i to će se biti veliki događaj ili tako nešto. Otišao sam da pogledam o čemu je reč noć uoči otvaranja. Ušao sam - ona nije znala ni ko sam ni šta sam - i lutao sam okolo. Bilo je nekoliko studenata umetničkog tipa koji su pomagali, ležeći tamo u galeriji, a ja sam gledao izložbu zadivljen. Na rasprodaji je bila jabuka za dve stotine funti; Mislio sam da je to fantastično - odmah sam video humor u njenom radu. Nisam morao da znam mnogo o avangardnoj ili andergraund umetnosti - humor sam odmah razumeo.

Džon Lenon, ubica, John Lennon, Parole Denied

Joko i Džon Foto: Tanjug/AP

- Bio sam vrlo impresioniran i Džon Danbar (vlasnik galerije) nas je upoznao - nijedno od nas nije znalo ko je ono drugo, dođavola, ona nije znala ko sam, čula je samo za Ringa, mislim da na japanskom znači to jabuka. Pružila mi je karticu na kojoj je pisalo 'dišite', jedno od njenih uputstava, pa sam samo otišao. Ovo je bio naš prvi susret - rekao je Lenon.

Jedna od najvećih ljubavnih priča te je večeri ispisala svoju prvu stranicu. Na drugu je čekala dve godine, jer. 9. novembra su Joko i Lenon samo kulturno klimnuli jedno drugom glavom i stisnuli ruku.

U to doba Lenonov brak sa njegovom školskom drugaricom Sintijom Pauel je uveliko bio nestabilan zbog Lenonovog nasilnog karaktera, korištenja LSD-a i brojnih ljubavnih avantura, pa čak i navodne homoseksualne veze.  Sintija Pauel je sve to vreme stajala uz svog supruga, dajući mu podršku i negirajući sve njihove bračne probleme.

No onda se vratila sa jednog putovanja i u njihovom stanu zatekla Joko, kako u njenom badematnilu i bračnom krevetu mirno pije čaj. Lenon je pokušao da objasti da pomaže Joko oko umetničkog izraza, te da je zato važno da se ne razdvajaju.

Sintija u bljutavu priču nije poverovala. Razvodom je dobila mesečnu alimentaciju od 100.000 funti za njihovog sina Džulijana.

DONEO JE KREVET U STUDIO

Iste 1968. godine Joko je pobacila muško dete, koje su hteli da nazovu Džon Ono Lenon.  Iduće su se venčali i otada su Džon i Joko postali nerazdvojni. Lenon je bio toliko fasciniran kontroverznom japanskom umetnicom da je prihvatao svaki njen predlog, sugestiju ili kritiku na pesme koje je stvarao, da su mnogi kritičari upravo nju okrivili za lošiji prijem poslednjeg albuma kod publike.

- Ona moja stara banda. Sa tim je gotovo. Kada sam upoznao Joko, to je onaj tren kada upoznaš svoju "prvu ženu" i ostaviš svoje drugare u baru. Više ne ideš da s njima igraš fudbal, snuker ili bilijar. Možda neki tipovi vole to da rade svakog petka uveče i nastavljaju svoju vezu sa drugarima, ali kada sam pronašao "pravu ženu", drugari me višu nisu nimalo interesovali, oni su postali stari prijatelji. Znate ono: "Hej, kako si? Kako je tvoja žena?". Taj fazon. Znate onu pesmu "Ta crkvena zvona rasturiće moju staru bandu". Pa, to nisam shvatio dok nisam upoznao Joko, kada sam imao 26 godina. Upoznali smo se 1966, ali pravi uticaj je bio... nismo se venčali do 1968, zar ne? Sve se to spaja u jedan krvavi film!

- Ali štagod, to je bilo to. Moja stara banda je bila gotova rasturena kada sam je upoznao. U to vreme to svesno nisam znao, ali to se dešavalo. Kada sam je upoznao, to je bio kraj drugarima, mada su u to vreme drugari bili vrlo poznati, a ne samo obični momci iz paba - rekao je svojevremeno Džon Lenon.

Džon Lenon, devojka

Bili su nerazdvojni Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Sa Joko je nedugo zatim snimio njihovu  prvu pesmu "Give Peace a Chance", posvećenu ratu u Vijetnamu. Ovaj period života Lenon je ovekovečio u pesmi "Balada o Džonu i Joko". Par je svuda išao zajedno. Kolika je bila velika Lenonova zavisnost o Joko, govori podatak da je za vreme snimanja poslednjeg albuma "Bitlsa", "Abbey Road", dopremio ogroman krevet u studio kako bi ona mogla da prisustvuje.

Iste godine Lenon zvanično napušta grupu. Fanovi nisu okelevali da za ovaj njegov postupak začas optuže Joko.

Da bi pobegla od osuda zbog rasturanja "Bitlsa", Joko predlaže da se presele u SAD, što su i učinili 1971. godine. Tada dolazi do prvih problema u njihovom braku, a Lenon se čak seli iz stana i nalazi sebi ljubavnicu. No uskoro se mire i 1975. godine dobijaju sina Šona. Lenon se narednih godina potpuno povlači sa muzičke scene sve dok, na nagovor supruge, nije odlučio da se vrati 1980. godine sa pesmom "Starting over".

Nepuna dva meseca kasnije ubijen je ispred zgrade u kojoj je živeo, na oči supruge Joko.

Joko Ono danas ima 86 godina. Od Lenonove smrti nikada je niko nije video sa drugim muškarcem. Govorila je da ljubav prema njenom Džonu, njenom trećem mužu, nikada nije prestatala. Posvetila se svojoj umetnosit i očuvanju sećanja na njegova dela.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    9. novembar 2019 | 13:39

    Nasla rupu zakrpu.....

  • Saša

    9. novembar 2019 | 20:45

    Najpoznatiji pevač svih vremena je elvis prisli kralj King forever zauvek... Kakav glas elvisov božiji.. Kakvi bitlsi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA