Kusturica se oprostio od Ivice Maksimovića: Tvoja dobrota vraćala je nadu u večnost duše

Na vest o smrti prijatelja i kolege, Kusturica je, kako navodi u oproštajnom pismu, briznuo u plač

  • 1
Filmski festiva u Veneciji Emir Kusturica / Photo: Tanjug/AP

Reditelj Emir Kusturica emotivnom porukom se oprostio od preminulog gitariste Ivice Ivana Maksimovića sa kojim je zajedno svirao u bendu “No smoking orchestra”.

Maksimović, koji je osim u Kustinom sastavu svirao u još nekoliko muzičkih grupa, i koji ostaje zapamćen kao kompozitor, aranžer, tekstopisac i glumac preminuo je 7. novembra, a dan kasnije sahranjen je u Jagodini.

Ivan Ivica Maksimovic Ivan Ivica Maksimović Foto: Wikipedia/KatthySmith

- Još davno mi je otac rekao da je smrt neprovjerena glasina. Ja sam u to poverovao kao dečak, a sada više nego ranije verujem da, kada su dobri ljudi u pitanju nema smrti. Dostojevski se trudio da u knezu Miškinu iscrta ideal ljudske dobrote onoga koji nikada i nikome nije pomislio zlo, trpeo sve što se u vrtelo u njegovom krugu. I kada bi se vremena pomešala, kao što biva u naučno fantastičnom filmu, a Dostojevski sreo tebe dragi Ivice, siguran sam da bi knez Miškin dobio literarnog brata. U potrazi za apsolutnom dobrotom, po tvom modelu moglo bi nastati još jedno veliko literarno delo – napisao je Kusturica.

Na vest o smrti Ivice Maksimovića, Kusturica je, kako navodi u oproštajnom pismu, briznuo u plač.

Emir Kusturica i No Smoking Orcherstra Emir i No smoking orchestra Foto: Vera Stajić/senica.ru

- Petnaest minuta sam se mučio sa vešću da se na ovom svetu više nećemo gledati, ali me misao odvela i preletela naše susreta, naš zajednički život na binama širom sveta i svuda su me presretale tvoje velike oči iza kojih se skrivala plemenitost i dobrota. Koliko smo zajedno soli pojeli, kako kažu u našem narodu sve smo kontinente obišli, nema zemlje gde zvuk tvog orijentala i srpskog kola, tvoj nostalgični zvuk, nije opijao publiku i budio radost u meni, tvom saradniku – naveo je reditelj.

Ivica je bio sjajan muzičar, ali i čovek sa kojim je Emir Kusturica gajio prijateljstvo van scene.

- Tvoje drugarstvo, plemenitost koja je poslednjih 20 godina učinila da nikada nismo jedan drugom uputili nervozan pogled , a kamoli ušli u svađu, čini naše prijateljstvo velikim i neizmernim. Ono je bilo i ostaće veliko jer nije obična tvoja dobrota. To je ona ljudska osobina koja vraća nadu i veru u večnost duše. Iako to nije osobina vremena u kome živimo za duše kao što je tvoja nema smrti. Tamo gde si sada, a znam da si prošao kroz carska vrata, čekaj, a mi, tvoji drugovi, trudićemo se da zaslužimo i mi prava da ta vrata, kad tad prođemo i da te pronađemo – naveo je Kusturica u oproštajnom pozdravu koje je potpisao sa „Zauvek tvoj drug Profa“.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    11. novembar 2019 | 11:48

    Kusta ti kada pišeš , ko razumije poentu tvoga pisanja , zaplakaće .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA