≫ 

Prvi najveći britanski hit posle Bitlsa: "Spice Girls" je najprodavanija ženska grupa svih vremena

Njihov hit "Wannabe" iz 1996. godine postao je hit broj 1 u 37 zemalja sveta

  • 2

Na današnji dan 1997. godine album "Spiceworld" pop grupe "Spice Girls" našao se na prvom mestu u Velikoj Britaniji. Album je postao veliki hit širom sveta, potkrepivši fenomen "spajsmanije" koja je cvetala u to vreme. Album je iznedrio 4 hit singla i prodat je u preko 20 miliona primeraka.

Ova engleska muzička grupa, koja se i danas okupi za posebne prilike, oformljena je 1994. godine. Činile su je (i čine je): Mel Bi, Mel Si, Ema Banton, Geri Halivel i Viktorija Bekam.

Njihov hit "Wannabe" iz 1996. godine postao je hit broj 1 u 37 zemalja sveta. Ovim su devojke zacementirale svoj svetski uspeh, koji su uspele da održe narednih nekoliko godina.

Spice Girls, Spajs Grls

Spice Girls / Foto: Profimedia/AFP

Njihov debi album "Spice" prodat je u više od 31 miliona primeraka širom planete, postavši najprodavaniji album ženske muzičke grupe u istoriji.

Grupa je prodala ukupno 85 miliona albuma, što ih je učinilo i najprodavanijom ženskom grupom svih vremena, i najvećim britanskim hitom posle Bitlsa. "Tajm" ih je sredinom 90-ih nazvao "najprepoznatljivijim licem" britanske pop kulture.

Devojke su do maja 1998. godine zaradile neverovatnih 800 miliona dolara. Pod rukovodstvom menadžera Sajmona Fulera, "Spice Girls" su postale globalni fenomen, postavši redovni deo svetskih medija.

Bile su aktivne do 2000. godine, pa su obnovile saradnju za turneju 2007-2008. Ponovo su se okupile 2012. godine, pa i 2018. do danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    12. novembar 2019 | 22:53

    Britanska propaganda! Ove su em ružne, em pesme su im bez veze, em sva grupa se povezuje sa Bekamom koji je bez veze-ćao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA