≫ 

Jedan od najvećih skandala u istoriji muzike: Gremi nagrada im je oduzeta jer su slagali o pevanju!

Duo je postao jedan od najpopularnijih izvođača krajem osamdesetih, sa nekoliko miliona prodatih albuma

  • 1
Milli Vanilli Milli Vanilli / Foto: Profimedia/Simon Fowler / Avalon Editorial

Na današnji dan 1990. godine pop duu Milli Vanilli oduzeta je Gremi nagrada nakon što se saznalo da nisu pevali na svom albumu "Girl You Know It's True".

Milli Vanilli su činili Fab Morvan i Rob Pilatus iz Minhena. Duo je nastao 1988. godine napravivši album "All or Nothing", koji su naredne godine dopunili i preimenovali u "Girl You Know It's True". Album je doživeo međunarodni uspeh, a duo je dobio Gremi nagradu za najbolje mlade umetnike 21. februara 1990. godine.

Morvan i Pilatus su postali jedni od najpopularnijih izvođača krajem osamdesetih, sa nekoliko miliona prodatih albuma. Međutim, njihova slava je bila kratkotrajna...

Bet Mekarti-Miler, tadašnji direktor MTV, izjavila je da su jezičke sposobosti ovog tandema bile diskutabilne kad su jedom došli na intervju za televiziju. Ovo je izazvalo sumnju da li su momci zaista pevali na nagrađivanom albumu.

Prvi javni ispad u vidu plejbeka desio se 21. jula 1989. kad su Milli Vanilli nastupili u Bristolu, u Konektikatu. U toku živog izvođenja, snimak pesme "Girl You Know It's True" se zaglavio i počeo da preskače, preko zvučnika uporno ponavljajući "Girl, you know it's..."

- Kad se moj glas "zaglavio" u kompjuteru, i počeo da se ponavlja, uspaničio sam se. Nisam znao šta da radim. Samo sam sišao sa bine. Znao sam da je to kraj Milli Vanilli - izjavio je Rob Pilatus kad se prisetio incidenta.

Budući da se publika neprestano pitala ko je zapravo pevao na albumu Milli Vanilli, i zbog Morvanovog i Pilatusovog zahteva upućenih producentu Frenku Farianu da oni pevaju na sledećem albumu, Farian je 14. novembra 1990. izjavio da je duo otpušten i priznao da Morvan i Pilatus nisu snimili album, već da su to uradili drugi pevači.

- Istina je. Milli Vanili nisu pevali - bio je naslov članka u Los Angeles Times.

Već 19. novembra iste godine, Nacionalna akademija muzičke umetnosti i nauke poništila je svoju odluku i duu oduzela Gremi nagradu.

Morvan i Pilatus su na konferencijama govorili da umeju da pevaju, ali da su "sklopili dogovor sa đavolom".

Pokušali su da se vrate na scenu 1998. godine sa albumom "Back and in Attack", koji ipak nije bio objavljen zbog Pilatusove iznenadne smrti u 32. godini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    19. novembar 2019 | 14:26

    Čoveče nisi moga da upališ tv, a da ne pevaju Moli Vanili-baš sam bio srećan kad su ih provalili, mada je i danas diskutabilno ko šta peva itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA