≫ 

Mocart ju je napisao kada je imao samo 16 godina, a sada je prodata za suludu sumu

Partitura krije njegovu strast prema jednoj umetnosti za koju je govorio da zaista poseduje njegovo srce

  • 2

Originalna partitura za menuete koju je Volfgang Amadeus Mocart napisao kada je imao 16 godina, i koja je bila deo kolekcije rukopisa austrijskog pisca Štefana Cvajga, prodata je u Parizu za 372.500 evra, skoro dvostruko više od početne cene.

Notni zapis, sa dva završena menueta za orkestar komponovana 1772. u Salcburgu i na kojima je Mocart napisao "gotovo", bio je procenjen između 150.000 i 200.000 evra.

- To je jedinstveni primerak partiture. Mocart je uvek pisao prve verzije, za razliku od Betovena koji bi im se neprestano vraćao -  rekao je Sajmon Megvajer, specijalista za muzičke rukopise aukcijske kuće Sotbi. Rukopis, koji nikada nije objavljen, ima nekoliko ispravki i manjih izmena, od kojih su jedna ili dve delo Mocartovog oca Leopolda. Sačuvala ga je kompozitorova sestra Marija Ana, a na kraju je završio u ogromnoj kolekciji Štefana Cvajga.

Prema Sajmonu Megvajeru, Cvajg je bio poznat kao "veliki kolekcionar notnih zapisa, posebno Mocartovih". Taj zapis, jedini od "Šest menueta K.164" i dalje u privatnim rukama, izašao je na aukciju u okviru danas započete prodaje biblioteke poznatog švajcarskog bibliofila Žan-Fransoa Šaponijea. Mocart je svoja prva dela komponovao kao dete uz pomoć oca. Aukcijska kuća Sotbi navodi da je partitura podsećanje na Mocartovu ljubav prema plesu.

- Konstanca Mocart (kompozitorova supruga) je govorila (...) da 'koliki god genije Mocart bio, bio je strastveni plesač i često govorio da mu je srce u toj umetnosti, a ne u muzici - naveo je Sotbi.

Rivalska aukcijska kuća Kristi će 27. i 28. novembra ponuditi portret 13-ogodišnjeg Mocarta, jednu od retkih slika naslikanih za njegovog života. Ta slika se nalazi u privatnoj kolekciji, a procene vrednosti se kreću između 800.000 i 1,2 miliona evra.

Video: Mocartov grad - Zvezda iz Salcburga ide po Ligu šampiona

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    22. novembar 2019 | 16:03

    Koliko god bila loše raspoložena , kad cujem Mozarta svet je u redu love🎼🎼🎼 Mozart!😍💗💗💟

  • Marko cg primorje

    22. novembar 2019 | 23:08

    Herman Hese je bio opsednut kompozitorima pa i Mocartom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA