≫ 

Dva koncerta Vlatka Stefanovskog i Akordeonista - u Kragujevcu i u Beogradu

Pripremili smo program koji je apsolutno prihvatljiv za stručnu publiku, a i onu koja dolazi na koncerte da uživa

  • 0
Vlatko Stefanovski

Foto: Teodora Ciric

Kragujevački akademski orkestar akordeonista pod vođstvom dirigenta Predraga Kostovića održaće koncerte 23. novembra (u 20 sati) u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u Kragujevcu i 24. novembra u 20 sati  u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sa specijalnim gostom proslavljenim gitaristom Vlatkom Stefanovskim.

- Pripremili smo program koji je apsolutno prihvatljiv za stručnu publiku, a i onu koja dolazi na koncerte da uživa. Publika u Kragujevcu i Beogradu može da očekuje spoj nespojivog. Mislim da velika lepota leži u tome - kaže Kostović.

Akordeonisti će na koncertu izvoditi kompozicije pisane za solo orkestar: Glinkinu uvertiru za operu "Ruslan i Ljudmila", zatim "Gotsku svitu", kompoziciju Astera Pjacole "Milonga del angel", koju izvode sa Petrom Mirkovim na bandeonu, i na kraju Markezov "Dancon broj 2". Stefanovski će im se pridružiti u izvođenju dve tradicionalne makedonske pesme "Jovano, Jovanke" i "Makedonsko devojče", zatim muzici Enija Morikonea iz filma "Cinema Paradiso", kao i u veoma atraktivnom "Duplom koncertu za gitaru i bandoneon" (drugi stav Milonga), što Kostović ističe kao "nešto što na ovim prostorima nije imalo priliku da se čuje".

Akordeonist

Akordeonisti Foto: Zoran Lazarevic Laki

- Imponuje nam što je Vlatko prihvatio poziv da nastupa sa nama. Vlatka svi znaju kao genijalnog improvizatora, za koga tajne na gitari ne postoje. Uz to, imamo sreću da je mladi kompozitor iz Čačka Predrag Radisavljević, koji je harmonikaš po obrazovanju, uradio dva, slobodno mogu reći, zaista genijalna aranžmana za makedonske pesme, jer je bukvalno od njih napravio nove kompozicije u kojima ravnopravno nastupamo Vlatko kao solista i mi kao orkestar - kaže Kostović.

Kragujevački akademski orkestar akordeonista, od osnivanja 2018. godine pod okriljem Muzičkog centra Kragujevac, promoviše muziku za harmoniku i nastavlja višegodišnju tradiciju umetnika koje je iznedrila jedna od najprestižnijih škola harmonike u svetu.

Ulaznica za kragujevački koncert na biletarnici Knjaževskog-srpskog teatra košta 1.000 dinara. Ulaznice za beogradski koncert Akordeonista na blagajni Kolarca koštaju 800, 1.000 i 1.200 dinara.

Video: Dramatično drugo veče Arsenala uz neprevaziđenog majstora Stefanovskog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA