≫ 

Bela rukavica Majkla Džeksona dobija svoj mjuzikl: Evo zašto je kralj popa nije skidao od 1982.

Džoni Dep će producirati mjuzikl o životu Majkla Džeksona, a sve će biti ispričano iz ugla - čuvene rukavice

  • 1
Majkl Džekson rukavica Printkskrin: Youtube/LiveMJHighDefinition

Više do crnog fedora šešira, kristalnih čarapa i crvene kožne jakne, zaštitni znak kralj popa Majkl Džekson bila je njegova bela rukavica, prekrivena srebrinim pločicama.

Rukavicu je prvi put nosio u videu za čuvenu pesmu "Bili Džin" iz 1982. godine  je postala nešto po čemu je pevač postao prepoznatljiv. Publika se od samog početka pitala odakle je došla ta rukavica i zašto ju je jedan od najpoznatijih muzičara svih vremena uporno nosio.

Džon Kihi, Džeksonov saradnik, tvrdio je pre 40 godina da je prisustvao trenutku kada je Majkl "upoznao" svoju rukavicu. Sve se desilo u studiju, u kom je Kihi trebalo da dizajnira muzički video pesmu "Can you feel it", koju su 1980. godine izvodili Džekson i njegova braća. Kihi je u jednom trenu odveo Majkla da mu pokaže sobe za montažu. Tu su sreli urednika Rika Rosa, koji je "sekao" i "spajao" TV reklamu. Rik je na svojoj levoj šaci nosi kratku belu pamučnu rukavicu dok je rukovao filmskom trakom.

via GIPHY

Majkl, koji do tog trena nije pokazao nikakav poseban entuzijazam, postao je potpuno očaran rukavicom i koncentrisan samo na nju. Ljubazno je postavio niz pitanja o rukavici, od kojih je poslednje bilo: "Da li biste mi ustupili jednu?".

Ostalo je istorija.

Borba sa vitiligom

No, ostaje pitanje šta ga je toliko privuklo bna ovoj rukavici? Najprostiji odgovor jeste da je Džekson još tada pokušavao da maskira kožni problem koji ga je pratio celog života - vitiligo ili leukodermiju, tj. depigmentaciju kože.

Majkl Džekson, Michael Jackson Majkl Džekson Foto: Profimedia/AFP

Glumica Sesili Tajson, Džeksonova drugarica, rekla je da su njih dvoje delili modnog dizajnera tih godina, koja je uradila rukavicu za Majkla.

- Vitiligo se razvijao kod Majkla i počeo je na njegovoj šaci. Tu je nastupila rukavica - rekla je ona.

I zaista, Džeksonove slike iz detinjstva zaista pokazuju da su se vrlo rano ispod njegovih noktiju pojavljivale čudne tačke. Umetnik je vrlo često pokušavao da maskira svoje prste kako zna i ume, bilo drugim rukavicama ili tako što je prekrivao vrhove prstiju hanzaplastom.

Uticaj pantomime

Ipak, Džekson nije uvek nosio ovu belu rukavicu. Ona je imala svoju scensku funkciju, a Majkl je očito posedovao želju da po nečemu bude prepoznat, kao i što je to bio slučaj sa njegovim idolima. Ipak - zašto je odabrao rukavicu?

Jedan od mogućih odgovora krije se u divljenju koje je Džekson gajio prema Čarli Čaplinu i pantomimičaru Marselu Marsou. Džekson je naročito bio pod uticajem Marsoa i govorio, kao i on, želi da prkosi zakonima gravitacije. Njih dvojica su razvila prijateljstvo, a pevač je otkrio da je njegov "hod po Mesecu" inspirisan Marsoom.

U izvođenju pantomime rukavice su, inače, čest rekvizit. Njihova svrha varirala je od te da umetnika učini vidljivijim izdaleka ili pri lošem svetlu, do toga da naglasi sam nastup.

Još jedan zabavljač Bob Fosi nosio je crne rukavice u svojim nastupima, koji su takođe inspirisali Džeksona i iz kojih je "iskopirao" mnoge svoje čuvene pokrete.

A kada je nosio samo jednu belu i šljašteću rukavicu i Džekson je lako upadao u oči i ostajao u pamćenju. Ona je i naglasila Džeksonove pokrete u njegovom prvom TV izvođenju pesme "Bili Džin" 1983. godine. Tako je postala nezamenjiv deo njegove scenske garderobe do kraja njegove karijere.

via GIPHY

Nedavno je objavljena vest kako će glumac i muzičar Džoni Dep producirati mjuzikl o životu Majkla Džeksona, njegovim uspesima i mračnim tajnama, a da će sve biti ispričano iz ugla - bele rukavice.

Video: Kristalne čarape Majkla Džeksona na aukciji, predviđaju im 2 miliona evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA