≫ 

Snimio je svoj najveći hit i poginuo 3 dana kasnije: Prepevali su ga Šer, Bob Marli, Pearl Jam...

"(Sittin' On) The Dock of the Bay" postao je prvi posthumni hit koji je stigao na sam vrh top lista u Americi, dok je u Engleskoj zauzeo treće mesto

  • 1
Otis Reding Foto: Wikipedia/Volt Records

Samo tri dana nakon što je završio svoj najveći hit "(Sittin' On) The Dock of the Bay" Otis Reding je poginuo u avionskoj nesreći, zajedno sa još šest članova svog benda. Jedan od najvećih pevača soul i RnB muzike nije dočekao objavu pesme, koja je postala sinonim njegove karijere, kao ni da uživa u njenom uspehu.

Otis je 7. decembra snimio u studiju pesmu "(Sittin' On) The Dock of the Bay", koja je postala prvi posthumni hit koji je stigao na sam vrh top lista u Americi, dok je u Engleskoj zauzeo treće mesto. 

Reding je počeo da piše tekst ove pesme još u avgustu 1967. godine, dok je sedeo na terasi splava u Kaliforniji. Da je završi pomogao mu je njegov gitarista Stiv Koper. Redingova suzdržana, ali emotivna poruka potpomognuta je zvukom Koperove gitare.

Pesma se razlikovala od svega što je Reding ranije uradio, što je, prema rečima njegove žene, i bila umetnikova namera. Želeo je da promeni svoj stil, mada se plašio da u pesmi ima previše pop zvuka. Stoga je i tog 7. decembra 1967. smatrao da je pesma nedovršena i želeo da joj da drugačiju, konačnu verziju. Ipak, stradao je samo tri dana kasnije. Nakon njegove smrti Koper je u pesmu dodao zvuk talasa i glasove galebova, što je želeo i Reding, prisećajući se svega što je čuo dok je pisao tekst ove pesme na doku u Kaliforniji.

Pesma "(Sittin' On) The Dock of the Bay" je objavljena 8. januara 1968. godine i postala je vrlo popularna. Pune četiri nedelje bila je na vrhu top lista u Sjedinjenim državama. Album, koji je nosio ime ove pesme, postao je najprodavaniji do tada, a pesma je osvojila srca i ljudi van Amerike i postala Redingova najuspešnija. Iako nije dočekao njenu objavu, po njoj je ostao najbolje upamćen. Pesma je osvojila i dve Gremi nagrade. 

U narednim godina (poslednji put 2014.) mnogi umetnici su je obradili, kako Redingovi vršnjaci - Glen Kembel, Šer, Pegi Li, Bob Dilan, Di KlarkBob Marli, tako i oni mlađi. Džimi Velvit je pesmu uključio na svoj album "Sun Sea & Sand", koji je 2001. nominovan za Gremi. Rok bend Widespread Panic otvorio je ovom pesmom svoj novogodišnji koncert 2005. godine, a svoju verziju su joj dali i Pearl Jam, Brent Smit i drugi.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    7. decembar 2019 | 10:57

    Ovo nije Marlijev glas... zvuči mi kao Lee Perry kroz neke filtere...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA