Prodali su više ulaznica za koncerte nego što se može zamisliti: Uskoro nove pesme grupe ABBA

Četvorka se proslavila 1974. na Evroviziji, takmičenju na kom je pobedila, a od tada je bila zastupljena na svim svetskim muzičkim listama najslušanijih izvođača...

  • 3
Grupa Abba Foto: Profimedia/AFP

Na današnji dan 1976. godine 3.5 miliona ljudi se prijavilo za ulaznice za tad predstojeće koncerte grupe ABBA u britanskom Albert Hall-u, a bilo je dostupno tek nešto više od 11.000 mesta.

ABBA je jedna od najuspešnijih grupa svih vremena i prva grupa van engleskog govornog područja koja je ostvarila neverovatan muzički proboj u Velikoj Britaniji, Irskoj, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi i SAD. Imala je osam uzastopnih albuma broj 1 u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Godine 1972. u Stokholmu, osnovali su je dva bračna para - Agneta Feltskog i Bjorn Ulvaus, i Beni Anderson i Ani-Frid Lingstad. Ime grupe je akronim od početnih slova njihovih imena.

Aba, Abba Foto: Wikipedia/AVRO

Četvorka se proslavila 1974. na Evroviziji, takmičenju na kom je pobedila, a od tada je bila zastupljena na svim svetskim muzičkim listama najslušanijih izvođača. Sa sve većom popularnošću, intimno su patili, što je rezultiralo razvodom oba braka i zvaničnim krajem grupe 1983. godine. Međutim, ni nakon kraja muzičke karijere njihov uticaj do danas nije prestao.

Mjuzikl Mamma Mia! iz 1999. godine obišao je svet. Film iz 2008. a potom i nastavak iz 2018. vratili su interesovanje za ovu istorijsku grupu. Ovo je i originalnu postavku vratilo u muzičke vode, pa su se nekadašnja dva bračna para vratila na scenu prošle godine i trenutno snimaju nove pesme.

Procenjuje se da je ABBA prodala preko 380 miliona albuma širom sveta, što ih čini jednom od najuspešnijih muzičkih grupa svih vremena. Njihova pesma Waterloo je odabrana najboljom u istoriji Evrovizije. Svrstani su u Rokenrol dvoranu slavnih, a njihov planetarni hit Dancing Queen u Gremi dvoranu slavnih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eeeee

    3. decembar 2019 | 15:47

    Evrovizija nekad, a sad propast.

  • W

    5. decembar 2019 | 10:00

    Grupa za sva vremena.

  • Džontra

    4. decembar 2019 | 17:09

    Ajde više sa tim novim pesmama,baš me zanima na šta će da to liči U ovo današnje vreme...najavljuje se još Od 2017 I za sada ništa...Naravno obožavam ih,ali sam ipak malo skeptičan...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA