≫ 

Najtužniji dan u istoriji rok muzike: Dok je umirao, Lenon je stezao snimak svoje poslednje pesme

Sa Lenonovim ubistvom svet muzike promenio se zauvek

  • 1

Samo nekoliko sati pre nego što je Džon Lenon, član benda Bitlsi, ubijen ispred svoje kuće 8. decembra 1980. godine, slavni muzičar je snimio svoju poslednju numeru - "Walking on Thin Ice". Pesmu je otpevala njegova žena Joko Ono, dok je Lenon svirao gitaru.

Neki kažu da, dok je na smrt krvario na ulazu u zgradu na Menhetnu, Lenon je stezao traku u ruci. On i Joko vraćali su se iz studija kada je tada  25-ogodišnji Mark Čepman, iz čist mira, pucao dva puta u Lenonova leđa.

Džon Lenon, ubica, John Lennon, Parole Denied

Joko Ono i Džon Lenon Foto: Tanjug/AP

- Očigledno da ga je napadač čekao - rekao je narednik Robert Barns iz 20. policijske postaje.

Iako je bila prisutna, Joko Ono nije povređena u napadu. Očevici kažu da je očajnički vikala da joj pomognu dok je Lenon padao i lagano gubio dah. Po prispeću u Ruzveltovu gradsku bolnicu, lekari su mogli samo da konstatuju smrt jednog od najslavnijih muzičara ikad.

Njegov ubica Mark Čepmen, uhapšen je na licu mesta, a kasnije osuđen na doživotnu robiju.

Sa Lenonovim ubistvom svet muzike promenio se zauvek, a 8. decembar je za mnoge ljubitelje rok muzike i dalje najtužniji datum u kalendaru.

"Walking on Thin Ice", njegova poslednja pesma, objavljena u januaru 1981. godine, postigla je komercijalni i i kritički uspeh.

Decenijama kasnije, 2003. godine, ponovo je dospela u žižu javnosti kada su DJ Deni Tenaglija, engleski pop duo Pet šop bojs (Pet Shop Boys) i drugi uradili klub remikse ove pesme. Na američkim dens top listama našla se na prvom mestu, dok je u Ujedinjenom kraljevstvu dospela na 35 poziciju - istu onu koju je originalna pesma imala 1981. godine.

Video: Islandski muzičar Olafur Arnalds snimio pesmu sa srpskom publikom

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA