≫ 

Monumentalni koncert Beogradske filharmonije i Gabrijela Felca u Kolarčevoj zadužbini

Gradi se muzička katedrala...

  • 0
Gabrijel Felc Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija / Foto: Promo

Šef-dirigent Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija održaće veliki koncert u petak 13. decembra u 20h u Kolarčevoj zadužbini.

Na programu je monumentalna Simfonija broj 5 Antona Bruknera, koju će filharmoničari zajedno sa Felcom graditi kao svojevrsnu muzičku katedralu.

Pripreme za ovo gigantsko ostvarenje od samog početka su tekle drugačije. Uz obimnu partiruru, šef-dirigent je sa orkestrom proučavao arhitekturu gotske katedrale ukazujući na vezu sa simfonijskom tehnikom ovog remek-dela.

- Anton Brukner je bio duboko religiozan čovek, rođen u malom mestu pored Linca u izrazito katoličkoj sredini. Bio je veoma povučen i neshvaćen, ali je muzika koju je stvarao monumentalna. Isto kao što je tona kamenja potrebna da bi se izgradila katedrala, tako ćemo i mi graditi ovo delo. Iako pročišćena, simfonija je satkana od jakih emocija, ovo je veliki izazov za nas - kaže Gabrijel Felc.

Za pripreme ove kompozicije Felc se poslužio muzičko-arhitektonskom studijom kolege Bendžamina Zandera. U njoj su svi elementi gotske katedrale, od samog ulaza do oltara, poistovećeni sa laganim uvodom u simfoniju sve do veličanstvene dvostruke fuge i nezaboravne kode koja predstavlјa snažan i uzbudlјiv završetak izuzetnog dela.

Brukner je bio i jedan od najvernijih sledbenika Ludviga van Betovena čija uvertira "Posvećenje kuće" prethodi izvođenju simfonije.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19h na blagajni Kolarca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA