Ejmi Vajnhaus kao kult ličnosti: "Back to Black" je 2. najprodavaniji album veka u Velikoj Britaniji

Govorilo se da je "utabala put" za Adel, Dafi i Estel...

  • 2
Ejmi Vajnhaus Foto: Tanjug/AP

Nakon prerane smrti 23. jula 2011. godine, Ejmi Vajnhaus je momentalno prerasla u kult ličnosti. Sa samo tri studijska albuma postala je muzički veteran. Obožavaoci su bili nezasiti njenog jedinstvenog glasa.

Ejmi je zacementirala svoj status muzičke ikone sa svojim drugim albumom Back to Black 2006. godine. Slomljena zbog raskida sa momkom Blejkom Filderom-Sivilom, koji ju je privremeno napustio kako bi bio sa svojom bivšom devojkom, Ejmi je na albumu istraživala teme krivice, žalosti, neverstva i slomljenog srca.

Kritičari su bili oduševljeni, hvaleći Ejmin emotivni stil pevanja, talenat za pisanje pesama i produkciju. Album je iznedrio pet singlova: Rehab, You Know I'm No Good, Back to Black, Tears Dry on Their Own i Love Is a Losing Game. Govorilo se da je Vajnhaus "utabala put" za Adel, Dafi i Estel, budući da su se i one vodile sličnim profesionalnim pristupom.

Ejmi Vajnhaus Foto: Guliver/Dan Kitwood/Getty Images

Back to Black je proglašen najboljim pop albumom na 50. dodeli Gremi nagrada, a bio je nominovan i za album godine. Na istoj ceremoniji, Ejmi je dobila još četiri nagrade. Osvojio je još brojnih priznanja.

Nakon Ejmine tragične smrti, Back to Black je jedno vreme bio najprodavaniji album 21. veka u Velikoj Britaniji. U međuvremenu, u istoj zemlji je prodat u 3.58 miliona primeraka, što ga danas čini njihovim drugim najprodavanijim albumom veka (1. mesto drži Adel sa 21). Planetarno, Back to Black je prodat u 16 miliona jedinica.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom legendarnom muzičkom ostvarenju:

Ejmi Vajnhaus Foto: Guliver/Roger Kisby/Getty Images

1. Kako bi donekle pobegla od džez zvuka, kojim je okarakterisala prvi album Frank, Vajnhaus se okrenula melodijama ženskih bendova i šezdesetih.

2. Mark Ronson je napisao pesmu Back to Black noć nakon što je upoznao Ejmi.

3. Vajnhaus je smislila "mamac" za Rehab dok je šetala ulicom sa Ronsonom.

4. Kako bi testirala kako zvuče, Ejmi je preslušavala svoje pesme u taksiju svog oca.

5. Nakon srceparajućeg Back to Black, Vajnhaus je želela album sa ljubavnim pesmama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djox

    26. decembar 2019 | 11:53

    Bek tu krek😂

  • Перагеније

    26. decembar 2019 | 22:11

    Каква певачица! И какво понижење - био сам на њеном последњем "наступу". Мој мобилни свира њене песме кад примам позив... Каква ШТЕТА! Многи од тих ужасно надарених људи брине САМО О СЕБИ - јесте да је њихов живот њихова ствар, АЛИ НИЈЕ САМО њихова, своју уметност ДУГУЈУ НАМА.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA