≫ 

Tradicionalni prvojanuarski užitak: Male tajne grandioznog koncerta koji svi obožavamo

Najpoznatija manifestacija na svetu prenosiće se putem malih ekrana u više od 90 zemalja sveta, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu

  • 7

Početak Novogodišnjeg koncerta u Beču počeo je danas, 1. januara 2020. godine, u 11:15h, na radost velikog broja obožavalaca širom sveta.

E, baš zbog njih i za njih rešili smo da odamo pojedine male tajne ovog tradicionalnog prvojanuarskog užitka.

1. Ovaj tradicionalni koncert Bečke filharmonije izvodi se u Zlatnoj sali Muzikferajna – bečkog muzičkog udruženja, u prvom okrugu austrijske prestonice. Zlatna koncertna sala ukrašena je velelepnim cvetnim aranžmanima koji su još od 1980. godine tradicionalni poklon grada Sanrema.

Bečka filharmonija Foto: Tanjug/AP

2. Koncert je posvećen porodici Štraus – većinski, ali ne i isključivo. U programu ovog novogodišnjeg spektakla mogu se naći i dela drugih kompozitora, ali pod jednim uslovom – da su brza i optimistična! Ipak je Nova godina, zar ne?

3. Obično se izvodi oko dvanaest dela, sa pauzom oko polovine programa, pa ukupno trajanje koncerta iznosi oko dva i po sata.

4. Uz pojedine kompozicije u televizijskom prenosu prikazuju se tematski odabrane slike, kao i snimci iz dvorca Šenbrun u kome igraju parovi iz baleta Bečke državne i Bečke narodne opere.

Bečka filharmonija Foto: Tanjug/AP

5. Zvanični program bečkog koncerta sad već tradicionalno prati dodatak od tri bisa – prvi je brza polka po izboru dirigenta, drugi je čuveni valcer Štrausa Sina „Na lepom plavom Dunavu“. Koncert završavaju filharmoničari svirajući „Radecki marš“, u toku kog se dirigent okreće i „diriguje“ publici. Samo jednom prilikom – 2005. godine, pokojni maestro Lorin Mazel, u znak poštovanja prema žrtvama cunamija u Indijskom okeanu, završio je koncert bez izvođenja „Radeckog marša“.

6. Malo je poznato da se program svake godine izvede tri puta – 30. decembra kao predizvođenje, rezervisano za pripadnike austrijske vojske, dan kasnije kao Koncert novogodišnje večeri i, kao Novogodišnji koncert, nama svima dobro znan, 1. januara.

7. Karte se, za sva tri koncerta, prodaju preko internet stranice Bečke filharmonije – početkom svake godine. Možete da podnesete zahteve, prijave za karte, po jednu za svaki koncert – a onda vam ostaje da se nadate da ćete biti izvučeni kao srećni dobitnik mogućnosti da kupite kartu, što će vam javiti u martu. Karte, za divno čudo, nisu toliko skupe – za novogodišnji koncert kreću se od 35 do 1090 €. Sitnica.

Bečka filharmonija Foto: Tanjug/AP

8. Koncert je prvi put izveden 31. decembra 1939. godine pod dirigentskom palicom Klemensa Krausa, a od 1942. izvodi se oko podneva prvog dana nove godine. Televizijski prenos prvi put je realizovan 1959. godine, u saradnji austrijske televizije ORF i nemačke CDF, odakle se prenosi posredstvom Evrovizije, distributivne mreže Evropske radiodifuzne unije. Odmah posle koncerta prenosi se i tradicionalno takmičenje u skijaškim skokovima iz Garmiš-Partenkirhena u Nemačkoj.

9. Prvi koncert dirigovao je Klemens Kraus, a najduže je novogodišnjim programom upravljao Vili Boskovski (1955-1979). Posle sedam uzastopnih nastupa Lorina Mazela (1980-1986) započeta je praksa menjanja dirigenata svake godine, te je prva „rotirajuća zvezda“ bio Herbert fon Karajan.

(Telegraf.rs/Presstiz.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    1. januar 2020 | 12:33

    Gledam pocetak beckog koncerta i grad koji je snimljen iz drona ne videh ni jednu novu zgradu u staklu mermeru i aluminijumu to je stari beč. Na šta nam lici stari beograd postaje ruglo od novih zgrada trpaju se i gde im nije mesto postaje ruglo

  • Mirjana

    1. januar 2020 | 14:03

    Praznik za sva cula I ove godine vrhunski koncert

  • Kostadin

    1. januar 2020 | 12:22

    Ni onda vam ostaje da se nadate da ćete biti izvučeni kao srećni dobitnik mogućnosti da kupite kartu jer se proverava da niste slučajno tajkun, kriminalac ili praziluković koji hoće da se samo slika na koncertu. Proverava se da li ste u poslednja dva kolena....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA