≫ 

Istorijski uspeh na velikoj turneji: Mlada srpska operska diva oduševila Kineze

Marija Jelić je bila specijalni gost Sankt Petersburg državnog orkestra na velikoj turneji u Kini

  • 3
Marija Jelić Foto: Marija Jelić

Mlada srpska operska pevačica Marija Jelić još jednom je potvrdila zašto nosi epitet najperspektivnije umetnice na ovim prostorima kada je krajem prošle i početkom ove godine bila specijalni gost Sankt Petersburg državnog orkestra na velikoj turneji u Kini, gde je pobrala ovacije na unapred rasprodatim koncertima.

Ovi muzički spektakli na najvećem tržištu sveta održani su u čak osam gradova, a sve se dešavalo pod dirigentskom palicom jednog od najznačajnijih kineskih dirigenata poreklom iz Singapura, maestra Darel Anga. Mariji je na sceni partner bio ruski tenor Sergej Bogoljubski, a koncerti su, između ostalog, održani u Donging teatru, Liniji teatru, Zenđijang teatru, Jičen teatru, dok je završni koncert bio u Nacionalnoj biblioteci Pekinga, najznačajnijoj kulturnoj instituciji u ovom gradu.

Marija Jelić Foto: Marija Jelić

Pred velikim brojem uticajnih muzičkih kritičara i predstavnika konzervatorijuma, kao i brojnim predstavnicima vlade, Jelićeva je pobrala ovacije na otvorenoj sceni, ali i ušla u istoriju kao prva srpska pevačica koja je nastupila na ovakvoj turneji u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Marija Jelić Foto: Marija Jelić

- Završni koncert u Pekingu doživljavam kao nacionalni uspeh. Opera povezuje i civilizacije i kontinente na bajkovit način i stvara neraskidive veze. Kineski narod nas izuzetno poštuje i upoznat je sa odnosima Srbije i Kine koji su, poslednjih godina, na izuzetno visokom nivou. Srećna sam što sam imala priliku da sa jednim od najznačajnijih ruskih orkestara nastupam i sa maestrom koji diriguje u vodećim svetskim operskim kućama - kaže Marija Jelić.

Marija Jelić Foto: Marija Jelić

- Zahvalna sam i predstavnicima ambasade Srbije u Pekingu što su došli na koncert da mi pruže podršku. Nadam se će ovaj moj nastup u Pekingu, ali i drugim gradovima Kine kao srpskog državljanina biti početak jedne dugoročne saradnje sa kineskim kulturnim institucijama – rekla je Marija, koja je već pozvana da i ove godine bude specijalni gost na turneji u Kini.

Marija Jelić Foto: Marija Jelić

Pored predstava u našem Narodnom pozorištu očekuju je produkcije u Švajcarskoj, Moskvi, Sankt Petersburgu, Jermeniji, Azerbejdžanu, Berlinu, Hrvatskoj, Italiji, a u oktobru 2020. će imati solistički koncert u Karnegi Holu u Njujorku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA