≫ 

36. rođendan pesme "Radio Ga Ga": Jeste li znali da se u njoj pominju Čerčil i invazija Marsovaca?

Megahit grupe Queen i danas je slušan

  • 1
Radio Gaga Foto: Queen/Promo

Jedna od najpoznatijih pesama grupe Kvin (Queen), "Radio Ga Ga", prva sa albuma "The Works" iz 1984. godine, danas slavi 36. rođendan. Pesma je prvi put objavljena 23. januara, a napisao ju je bubnjar Kvina Rodžer Tejlor, na osnovu reči "radio ka ka" koje je čuo od svog deteta.

Vrlo brzo je "ka ka" promenjeno u "ga ga", termin na osnovu kog je pevalica Lejdi Gaga kasnije iskovala svoje umetničko ime. Pesma je zapravo komentar na sve veću popularnost televizije, koja je gurala radio u zapećak.

U njoj se mogu naći reference na dva velika radio događaja u 20. veku. Prvi je trenutak kada je Orson Vels koji je 1938. godine emitovao "Rat svetova", radio-dramu napravljenu na osnovu istoimenog romana Herberta Džordža Velsa. Dramu je Radio Teatar Merkur (Mercury Theatre on the Air) emitovao na CBS-u kao specijalnu emisiju za praznik Noć veštica, 30. oktobra 1938.

Ova radio-drama ušla je u istoriju medija po načinu na koji je realizovana: kao direktan prenos invazije Marsovaca na Zemlju, urađen tako verno da su mnogi slušaoci širom Amerike podlegli panici, misleći da se to zaista događa.

Na ovu epizodu u pesmi "Radio Ga Ga" odnosi se stih "through wars of worlds/invaded by Mars”.

Sa druge strane, stihovi "you’ve yet to have your finest hour" podsećaju na govor koji je Vinston Čerčil uputio iz Doma komuna 18. juna 1940. godine, nakon što je Francuska tražila primirje sa nacističkom Nemačkom sredinom juna 1940. godine.

Rodžer Tejlor želeo je da se ova pesma nađe na njegovom solo albumu, ali nakon što je ostatak benda čuo, smatrali su da će se ona odlično uklopiti sa Queen zvukom. I bili su u pravu.

Pesma je objavljena 23. januara 1984. godine, iako je spot snimljen u novembru 1983. Režirao ga je Dejvid Malet, a u njemu se nalazi i scena iz naučno fantastičnog filma "Metropolis". Bend leti iznad grada u kolima, a kasnije nastupa na bini koja podseća na scenu iz filma.

Pesma je bila prva na top listama u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Irskoj, Švedskoj i Holandiji, dok je na listi 100 najslušanijih pesama u SAD dospela na 16. mesto. Otkako je 2008. spot objavljen na zvaničnoj Jutjub stranici benda, dobio je preko  160 miliona pregleda.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA