≫ 

Grad džeza odužio se velikom muzičaru: Miša Blam dobio ulicu u Nišu

Miša Blam je stalno ponavljao da "kultura jeste skupa, ali je nekultura najskuplja"

  • 1
Miša Blam

Foto: Ivan Grlić

Skupština Grada Niša usvojila je predlog Nišville jazz festivala da jedna ulica u gradu ponese ime istaknutog umetnika kontrabasiste, kompozitora, pedagoga i publiciste Mihajla Miše Blama, saopštili su iz Nišville jazz festivala.

Odluka je ozvaničena danas u Službenom listu grada Niša.

Ime Miše Blama poneće nekadašnja Skopljanska ulica, koja se nalazi u blizini Simfonijsklog orkestra i Sinagoge.

U obrazloženju koje je Nišville podneo Komisiji za imenovanje ulica i trgova Grada Niša, navedeno je da je Miša Blam dao nemerljiv doprinos razvoju džeza u Srbiji ali i u Nišu - još od prvih izdanja džez festivala u Nišu osamdesetih godina prošlog veka pa sve do smrti 2015 godine.

Miša Blam , ulica

Ulica Miše Blama Foto: Promo

Mihailo Blam je na Nišvilu bio i učesnik - muzičar, kompozitor, voditelj tribina i programa, predavač na radionicama, a 2010. godine je dobio nagradu za životno delo koju Nišville dodeljuje najistaknutijim džezerima sa ovih prostora.

Miša Blam koji je stalno ponavljao da "kultura jeste skupa, ali je nekultura najskuplja" bio je čovek velike intelektualne širine i kosmopolita koji je, s obzirom na svoje umetničke kvalitete, mogao da živi bilo gde u svetu.

On i jeste živeo i radio na različitim meridijanima i bio najbolji ambasador svoje domovine, ali je uvek osećao potrebu da se vrati u Srbiju i uradi još nešto za promociju pravih kulturnih vrednosti.

Višedecenisjki rad na prikupljanju predmeta i dokumentacije, Miša Blam je par godina pre smrti krunisao prvom postavkom "Muzeja Džeza u Srbiji", a autor je i knjige "Džez u Srbiji 1927 - 1944" u kojoj je objedinio istorigrafske podatke vezane za početke džeza na ovim prostorima.

Dobitnik je mnogih priznanja, a uredbom Vlade Srbije dobitnik je posebnog priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Njegova sestra, istaknuta glumica Nada Blam, nedavno je poverila na čuvanje Nišville jaž muzeju deo eksponata vezanih za džez u Srbiji, koje je Miša Blam decenijama prikupljao.

Nišville se nada da će se i Mišin rodni Beograd na sličan način odužiti velikom umetniku, tako što će jednu ulicu na njegovom voljenom Dorćolu nazvati njegovim imenom, kada je već propušteno da bude sahranjen u aleji velikana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA