≫ 

Specijalno za revolucionarni koncert Filharmonije – crkveno zvono od sto pedeset kila!

Biće izvedena Hajdnova „Kraljica“, koja je bila omiljeno delo Marije Antoanete...

  • 0
Gabrijel Felc

Gabrijel Felc / Foto: Promo

Šef-dirigent Gabrijel Felc ponovo je pred Beogradskom filharmonijom sa kojom priprema "revolucionarni koncert", u petak 31. januara u 20h u Kolarčevoj zabužbini

Na programu su dve simfonije - Hajdnova "Kraljica" i Šostakovičeva broj 11, za čije izvođenje je nabavljeno crkveno zvono od sto pedeset kilograma.

Revolucija je tema ovog filharmonijskog koncerta. Hajdnova Simfonija br. 85, popularno je nazvana "Kralјica", jer je bila omilјeno delo Marije Antoanete, dok Šostakovičeva kompozicija opisuje događaje iz Ruske revolucije 1905. godine, a referiše se i na brutalno sovjetsko suzbijanje Mađarskog ustanka 1956. godine.

Marija Antoaneta

Marija Antoaneta.sa decom / Foto: Wikipedia Commons/Google Cultural Institute

Za ovu jedinstvenu simfoniju koja se ponekad naziva i "filmskom partiturom bez filma", neobične su bile i pripreme. Pored napornog rada na partituri, šef-dirigent je muzičarima čitao delove iz Šostakovičevih memoara, a u sklopu probe je bila i projekcija Ajzenštajnove "Oklopnjače Potemkin", odnosno čuvene sekvence "Stepenice u Odesi" u kojoj se može čuti drugi stav ove kompozicije.

Posebna atrakcija se sprema za četvrti stav simfonije koji nosi naziv "Zvono na uzbunu". Crkveno zvono od 150 kilograma nabavljeno je specijalno za ovu priliku, koje će "svirati" perkusionista.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA