≫ 

Dubioza kolektiv ima novi spot, a u njemu "prvog domaćeg estradnog robota"

Robi je humanoidni estradni asistent, napredno domaće rešenje iz oblasti estradne robotike

  • 1
dubioza kolektiv Printskrin: Youtube/Dubioza kolektiv

“Take My Job Away” - novi spot Dubioza kolektiva premijerno je prikazan na njihovom YouTube kanalu. U spotu i pesmi se u ulozi gostujućeg vokala pojavljuje robot Robby Megabyte - humanoidni estradni asistent, prvo napredno domaće rešenje iz oblasti estradne robotike. Spot je režirao Salem Kapić-Kantardžić u produkciji agencije Fabrika.

Pesma u kojoj gostuje Robby Megabyte govori o problemima nedostatka radne snage u našim krajevima izazvane nekontrolisanim migracijama ka zapadu, mogućim izlazima iz krize pomoću robotike, automatizacije i veštačke intelegencije ali i opasnostima i zamkama takvih tehnoloških rešenja.

- Zbog hroničnog nedostatka estradnih umetnika izazvanog masovnim odlivom mozgova na bauštele u zemljama zapadne Evrope, bili smo prinuđeni da prilikom traženja novih muzičara u Dubiozi kolektiv posegnemo za novim tehnologijama. Spojem naprednih rešenja iz oblasti robotike i veštačke intelegencije kreirali smo robota pomoću kog ćemo pokušati da nadomestimo nedostajuću estradnu radnu snagu.

- Poslednjih nekoliko meseci intenzivno radimo na novim pesmama sa Robby Megabyte-om, humanoidnim robotskim asistentom, koji je razvijen u Francuskoj, a sastavljen u BiH uz pomoć dva poslednja studenta elektrotehnike koji nisu emigrirali. Robby poseduje sve potrebne EU certifikate, a prošao je i rigorozne sigurnosne provere Državne agencije za napredne tehnologije pri Ministarstvu za civilne poslove Veća ministara BiH.

dubioza kolektiv Cilj nam je da vremenom sve članove benda zamenimo robotima, šale se iz Dubioza kolektiva Printskrin: Youtube/Dubioza kolektiv

- Za sada smo jako zadovoljni rezultatima i planiramo da ga u budućnosti angažujemo kao punopravnog člana benda. Cilj nam je da vremenom sve članove benda zamenimo robotima, a da Bosnu i Hercegovinu pozicioniramo kao svetskog lidera u oblasti estradne robotike - ironično su rekli iz Dubioza kolekitva.

A da a li će robotizacija i veštačka inteligencija zauvek promeniti domaću estradnu scenu, ostaje da se vidi…

Ova pesma najavljuje deveti studijski album Dubioza kolektiva koji nosi naslov #fakenews.

Pesme na albumu na engleskom, španskom i francuskom jeziku su zbog skromnog poznavanja stranih jezika uglavnom napisane uz pomoć Google Translate prevodioca.

Na albumu osim Robby Megabyte-a, učestvuje impresivna lista gostujućih ne-robotskih umetnika poput Manu Čaoa, Erla Sikstina iz kultnog britanskog benda Dreadzone, Toma Fetermana iz francuskog Soviet Suprem-a, kao i meksički bend Los de Abajo.

Album je od danas dostupan na svim digitalnim platformama, a kao CD izdanje u prodaji će se naći početkom februara (Menart). Album, kao što je bio slučaj i sa prethodnim albumima Dubioza kolektiv, može se besplatno preuzeti na web stranici www.dubioza.org

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA