≫ 

Dan kada je Marsovac Zigi Stardast sleteo na Zemlju, a pozorište se ušunjalo u svirku u pabu

Pre tačno 48 godina, svet je prvi put video čuvenog vanzemaljca

  • 0
Dejvid Bouvi, Zigi Stardast Foto: youtube/Mister Sussex

Bio je to jedan od onih događaja kojima gotovo niko nije prisustvovao, a mnogi bi voleli da jesu: koncert u londonskom pabu „Toby Jug“ 10. februara 1972, kada je relativno nepoznati roker po imenu Dejvid Bouvi postao vanzemaljac predstavljajući svoj alter ego - Zigija Stardasta. Jedan od mnogih trenutaka u istoriji čiji će značaj postati jasan tek kasnije – poput upoznavanja Džona Lenona i Pola Mekartnija na rođendanskoj zabavi.

Ali, te noći je bio prisutan makar jedan čovek koji je tačno znao šta će Zigi doneti svetu - Dejvid Bouvi lično, piše „History“.

„Biću veliki“ - ove reči je izgovorio Dejvid Bouvi za muzički magazin tri nedelje ranije, a šest meseci pre izlaska čuvenog albuma „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“.

- I to je na neki način zastrašujuće, jer znam da kada dostignem svoj vrhunac i kad bude došao trenutak da padnem, biće bolno.

Bilo koji muzičar može da obuče kostim, ali koliko njih je moglo da tako verno, ubedljivo i bez ikakvih napora prisvoji identitet bipolarne rok zvezde sa Marsa koja je došla na Zemlju u vreme njenih poslednjih dana?

Bouvi je označio dvojicu muškaraca kao inspiraciju za stvaranje Zigija Stardasta 

Prvi je bio čovek sa kojim se sreo i razgovarao nakon prvog koncerta grupe „Velvet Underground“ i koji je izgledao kao Lu Rid, ali je u stvari bio Ridova zamena u ovom bendu.

- Sedeo je tamo i pričao je kao da je on Lu i kako je napisao pesmu „Waiting for the Man“ – prisećao se Bouvi godinu dana kasnije.

– I tada sam shvatio da mi nije važno da li je ovo bio pravi Rid ili lažnjak.

Druga inspiracija bio je Vins Tejlor, nepoznat Amerikancima, ali poznat u Londonu krajem 60-tih kao pop zvezda koja je doživela nervni slom i koja je počela za sebe da veruje da je prelazno biće između vanzemaljca i Boga.

- Raspustio je svoj bend i izašao je na binu jedne noći sav u belom. Rekao je publici da treba se raduje, da je on Isus.

Inspirisan ovim ljudima, Bouvi je stvorio svoj alter ego i revolucionarni konceptualni album sa pričom o vanzemaljcu koji dolazi na Zemlju, postaje megazvezda i na kraju ga ubije obožavalac.

Malo je srećnika koji mogu da se pohvale da su prisustvovali ovom događaju, ali oni koji jesi bili tamo govore da ih je bio strah i da trepnu, jer su se bojali da će nešto važno propustiti.

Bouvi je, kažu, te noći uveo pozorište i vizuelni performans u običnu pab svirku.

Video: Završena je era najboljih žurki, planetu napustio Kit Flint

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA