≫ 

Pozajmili su pare i slikao ih je drug, a ipak je tada snimljena prva pesma legende zvane The Police

Singl  "Fall Out" snimljen je pre nego što je bend imao ijedan nastup uživo

  • 1
The Police Fall out Foto: popsike.com

Sa samo 150 pozajmljenih funti, u malenom Petvej studiju u Londonu, snimljena je 12. februara 1977. godine pesma "Fall Out". Uprkos skromnim počecima, ovaj singl vremenom je ušao u istoriju - kao prvi koji je megapopularna grupa The Police ikada snimila.

Tekst pesme "Fall Out" napisao je Stjuart Koplend i to je bila jedna od prvih pesama koju je predstavio vodećem pevaču i baisisti Stingu, dok su se još dogovarali oko formiranja benda.

- Ovo je bila jedna od prvih pesama koju mi je Stjuart odsvirao. Ono što joj je falilo u sofisticiranosti nadoknadila je energijom. Prepustio sam se i pevao je sa njima koliko sma jako mogao. Ne, to nije bio lažni pank. Mislim, šta je uopšte pravi pank? Naš prvi album bazirao se u potpunosti na Stjuartovoj energiji i posvećenosti. Police ne bi mogao da postoji bez njega - rekao je Sting 1993. godine prilikom stvaranja "Message in a Box" kompilacije.

Singl  "Fall Out" snimljen je pre nego što je bend imao ijedan nastup uživo, i to novcem koji su pozajmili. Ispostavilo se da će to biti jedini snimak u kome se mogao čuti prvi giarista benda Henri Padovani. Padovani je svirao samo solo sekvence kako na  "Fall Out", koja je bila na B strani ploče, tako i na "Nothing Achieving" sa A strane. N adrugim mestima gitaru je svirao Koplend.

- Taj tekst je dolazio iz srca, govorio je o mojoj ličnoj odluci da ne sledim stilove svojih vršnjaka. Bila je to prva pesma koju smo odsvirali kao The Police i takođe naša prva ploča. Snimili smo je u malom studiju i to je bio jedan od retkih slučajeva da sam ja svirao gitaru. Moje su bile glavne sekvence, a Henri Padovani je uradio solo u sredini - objasnio je svojevremeno Stjuart Koplend.

Kako bi izbegli svaki dodatni luksuz, fotografiju za omot ploče napravio je Kolendov prijatelj na krovu zgrade u kojoj je bubnjar živeo. Izraz lica Hernija Padovanija, iako prikladan za pank stil, zapravo je bio uslovljen strašnom zuboboljom koju je imao tog dana.

"Fall Out" objavljen je u maju 1977. godine i postao je ogroman hit. Njegovu popularnost Sting je pripisao kritici Mika Džegera.

- Napravili smo genijalan potez kada je Mik Džeger analizirao singl u muzčkom magazinu "Sounds" - kazao je Sting, dok je Kopland verovao da je slušanost singla bila neminovna zbog sveopšteg pank ludila u to vreme. Bend je, uz to, na omotu nosio odeću koja je bila moderna u to vreme, a obožavatelji panka kupovali su sve što je nosilo pank etiketu.

- Pank je tada bio in, a ovo je bio čist pank album - a takvih nije bilo mnogo - rekao je Koplend 1979. godine.

Te 1979. godine singl je ponovo izdat, mada nije ostvario ni približno dobar uspeh kao, na primer, "Message in a Bottle", koji je stigao na vrhove top lista.

Koja vam je omiljena Police pesma? Javite nam u komentarima.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    12. februar 2020 | 13:01

    Kada sam bio klinac a studio b emitovao diskomer nedeljom, svi smo pevali mesečina bato!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA