30 godina bez velikog Neše Leptira: Neprežaljena legenda koju je volela cela bivša Jugoslavija

Frontmen grupe "Poslednja igra leptira" Nenad Radulović - Neša Leptir, koji je preminuo 12. februara 1990. godine, ostavio je ogroman trag

  • 3
Nenad Radulović, Neša Leptir Printskrin: Youtube/WaskeIII

12. februara 1990. godine preminuo je jedan od najtalentovanijih i najpopularnijih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije Nenad Radulović, poznatiji kao Neša Leptir. Frontmen grupe "Poslednja igra leptira" imao je nepunu 31 godinu kada je napustio ovaj svet, a svojom harizmom, veličinom, kao i hitovima osvojio celu nekadašnju zemlju.

Neša Leptir rodio se u Beogradu 1959. godine, a 1979. započeo je muzičku karijeru kao pevač benda “Poslednja igra leptira”. Ovaj sastav postiže neviđen uspeh, a albumi “Napokon ploča”(1982), “Ponovo ploča & Druge priče” (1983), “Opet ploča – Srce od meda” (1985), “Grudi moje Balkanske” (1986) i “Zajedno smo piškili u pesku” (1987) bili su itekako slušani.

Neki od najvećih hitova čuvenog benda Neše Leptira su "Nataša", "Jeleni umiru sami", "Grudi balkanske", "Dečko, 'ajde o'ladi", "Čokolada", "Srce od meda" i mnogi drugi. Osim što se bavio muzikom, Nenad Radulović je bio i deo "Indexovog" pozorišta.

Grupa “Poslednja igra leptira” raspala se 1989. godine, a Nenad Radulović je tada objavio tada svoj jedini solo album pod nazivom “Niko nema što Piton imade”, koja je bila parodija na novokomponovanu muziku.

Počinje da radi na novom albumu, ali se uspeo samo da snimi pesmu “Modra bajka”. Nažalost, Neša Leptir se razboleo i preminuo od tumora 12. februara 1990. godine.

Nenad je bio fenomenalna osoba.

- Izvaljivao je fazone u sekundi, po dva-tri komada. Disao je na taj način. Imao je širok dijapazon mogućnosti da se izrazi na različitim poljima kulture. Njehov humor nije bio napadan, ljudi nisu imali potrebu da se "brane", već su ga potpuno prihvatali. Neša je prema njima bio potpuno otvoren, čist kao suza. Da ste hteli, mogli ste da ga zgazite, nije uopšte imao gard. Nije bilo čoveka koji ga nije voleo - rekao je u intervjuu za "Novosti" Nešin brat Žarko Radulović..

17. decembra 2011. godine plato ispred Ustanove kulture “Palilula” u Beogradu nosi ime Plato Neše Leptira. Sredinom 2019. godine pojavila se i vest da će Nenad Radulović dobiti ulicu u Pirotu, gde su on i članovi benda "Poslednja igra leptira" služili vojni rok.

- Bili su to divni momci, dobri vojnici, dobri muzičari, samo najlepše možemo reći o njima - rekao je Dragoslav Popović, nekadašnji načelnik Doma Vojske u Pirotu.

U čast Neše Leptira, prisetimo nekih nezaboravnih hitova grupe "Poslednja igra leptira".

“Poslednja igra leptira” – “Dečko, hajde oladi”:

“Poslednja igra leptira” – “Jeleni umiru sami”:

“Poslednja igra leptira” – “Nataša”:

“Poslednja igra leptira” – “Srce od meda”:

“Poslednja igra leptira” – “Grudi balkanske”:

“Poslednja igra leptira” – “Čokolada”:

“Poslednja igra leptira” – “Nemoj da me nerviraš”:

“Poslednja igra  leptira”- “Bumbarov let”:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA