Zašto je najveći evropski hit bio zabranjen na programima nemačkih stanica?

Zabrana je Johanu Helcelu, alijas Falku, austrijskom muzičaru, tekstopiscu i pevaču donela još veću popularnost

  • 3
Falco, spot "Jeanny" Printskrin:Youtube/ FALCO

Sredinom januara nemačka televizija je zabranila emitovanje video spota "Jeanny", a to kao da je bio signal većini nemačkih radio stanica, pa su i one odlučile iz svojih programa da izbace prvoplasirani hit. Posle "Der Kommissar", "Mladih Rimljana" i "Amadeusa", Falko je objavio novi hit "Jeanny", a nemačka televizija i neke radio stanice nisu ga emitovale zbog morbidnosti, piše Yugo papir.

Johan Helcel, alijas Falko, austrijski muzičar, tekstopisac i pevač. Prvi singl "Der Kommissar" visoko s ekotirao na top listama od Grčke i Skandinavije do SAD. Prodat je u više od šest miliona primeraka. Dok je Formanov film "Amadeus" punio bioskope širom sveta, Falkov "Rock me Amadeus" treštao je u disko klubovima i talasima radio stanica.

Falco, spot Falco, "Rock me Amadeus", Printskrin:Youtube/ FALCO

"Amadeusa" je ubrzo zasenila pesma "Vienna calling", a potom je Falko podigao uzbunu u medijima pesmom "Džini", prvoplasiranim hitom u zemljama nemačkog govornog područja. Sredinom januara 1985. godine, nemačka televizija je zabranila emitovanje video spota ove pesme, a to kao da je bio snignal većini nemačkih radio stanica, pa su i one odlučile d aiz svojih programa izbace prvoplasirani hit.

Razlog za takav potez je navodno prenaglašena morbidnost video spota i pesme "Jeanny", dvosmislenost, unutar koje je teško bilo razlikovati da li pevač propagira zločin i smrt ili ljubav.

Neki nemački mediji optužili su Falka za "seksualni zločin u hit paradi", a neki su mu bili skloni i "Jeanny" shvatili kao upozorenje svim mladim devojkama koje se olako upuštaju u avanure sa nepoznatima. "Jeanny" je ljubavna pesma "o usamljenoj devojčici u hladnom svetu" i takva bi ostala do kraja da zbrku ne unose stihovi "Oni dolaze, neće te naći, nikome te ne dam, ti si kraj mene", a naročito glas spikera dnevnih vesti koji, uz zavijanje policijske sirene, govori o porastu boja nestalih osoba i upozorava:

- Policija ne isključuje mogućnost da je reč o zločinu.

Ovo je iritiralo šefove na radiju i televiziji pa su, za dobrobit neiskvarene dečice, pesmu uklonili iz programa. Na taj način su Falku pribavili veliki publicitet. Zabranjeno je uvek najtraženije, pa je "Džini" prodata u više od pola miliona primeraka, dok se labum Falco 3 peo na top listama. Uspeh ovog albuma i megahita "Rock me Amadeus" doneli su Falku glasove čitalaca tinejdžerske muzičke revije Bravo i titulu pop pevača '85. godine, ispred Rika Springfilda i Brusa Springstina.

Nemačko-engleska kombinacija tekstova, brižljivo kreirani negovani imidž pripadnika mondenskog Beča, spektakularni video spotovi, atraktivni živi nastupi i kvalitet muzike opravdano su svrstavali Falka u sam vrh evropske rok scene.

Jeanny

Jeanny, komm, come on

Steh auf bitte

Du wirst ganz nass

Schon spät, komm

Wir müssen weg hier

Raus aus dem Wald

Verstehst du nicht?

Wo ist dein Schuh

Du hast ihn verloren

Als ich dir den Weg zeigen musste

Wer hat verloren?

Du, dich?

Ich mich?

Oder

Oder, wir uns?

Jeanny, quit livin' on dreams

Jeanny, life is not what it seems

Such a lonely little girl in a cold, cold world

There's someone who needs you

Jeanny, quit livin' on dreams

Jeanny, life is not what it seems

You're lost in the night

Don't wanna struggle and fight

There's someone who needs you

Es ist kalt

Wir müssen weg hier

Komm

Dein Lippenstift ist verwischt

Du hast ihn gekauft und

Und ich habe es gesehen

Zuviel rot auf deinen Lippen

Und du hast gesagt mach mich nicht an

Aber du warst durchschaut

Augen sagen mehr als…

Pogledajte video spot:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andreja

    16. februar 2020 | 11:05

    Jedna od ubedljivo najlepsih pesama 80-tih a ima i drugi deo Coming Home...

  • Jaja

    16. februar 2020 | 11:35

    Falko je bio šmekerčina svog doba,šteta što je mlad poginuo i uskratio svet sigurno za još mnogo hitova...

  • Dixi

    16. februar 2020 | 12:43

    Svaka cast oni nista ne prepustaju slucaju.Kod nas je u svakom pogledu sto morbidnije to je popularno sto bi rekli to je IN .!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA