≫ 

Brit nagrade 2020: "Nedostatak nominacija za žene je apsolutna sramota"

Samo tri žene su bile nominovane u polno mešovitim kategorijama - Mejbel, Majli Sajrus i Normani

  • 0
Mabel Foto: Tanjug/AP

Kritičari i pripadnici muzičke industrije su kritikovali ovogodišnju dodelu Brit nagrada zbog nedostatka nominovanih žena u polno mešovitim kategorijama.

Za najbolji album i grupu godine bili su nominovani samo muškarci. U četiri kategorije koje su otvorene za muške i ženske izvođače, samo 4 nominacije su pripale ženama (od mogućih 25). Ovo uključuje kategorije za najbolju grupu, pesmu godine, album godine i najboljeg novog umetnika, prenosi Sky News.

Lizzo Foto: Tanjug/AP

Mejbel je dobila nagradu za najbolju pevačicu, a Bili Ajliš za najbolji međunarodni ženski solo izvođač.

U kategoriji sa Mejbel, nominovane su bile i Charli XCX, FKA Twigs, Freya Ridings i Mahalia, a u kategoriji sa Bili - Arijana Grande, Kamila Kabeljo, Lana Del Rej i Lizo.

Majli Sajrus je sa Markom Ronsonom bila nominovana u kategoriji za pesmu godine, za numeru Nothing Breaks Like a Heart.

Britanski muški duo D-Block Europe, koji su bili nominovani u kategroji za najbolju grupu, izjavili su za Sky News da smatraju da se u muzičkoj industriji žene nose sa težim problemima od muškaraca.

Mabel Mabel /Printskrin: YouTube/Mabel

- Ovo je muška igra. Kad uđete u sve zgrade, ko je glavni? Ko je predsednik svake muzičke kuće? Mislimo da bi svet bio bolje mesto kad bi imalo više žena na takvim pozicijama - kaže duo.

Ben Bomont-Tomas, urednik muzičke rubrike u "Gardijanu", bio je još oštriji.

- Mislim da je nedostatak ovogodišnjih nominacija za žene apsolutna sramota. Kao deo žirija Brit nagrada, mogao sam da izaberem od 26 pevačica za najboljeg ženskog izvođača godine, dok ih je bilo 84 u ekvivalentnoj kategoriji za muškarce.

Drugi smatraju da je upravo neprisustvo zaposlenih žena u muzičkoj industriji, pravi problem.

- Brit nagrade su tek segment mnogo većeg problema. Većina ljudi u muzičkom svetu su muškarci, i kad imate takav neproporcionalan broj, jasno je da će biti manje prilika za reprezentaciju žena. Njima treba pružiti šansu da se pokažu - smatra pevačica Girli London.

Nasuprot ovome, pevač Stormzi (Stormzy), koji je sinoć dobio nagradu za najboljeg pevača, u sinoćnom govoru je zahvalio svim ženama iz njegovog tima.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA