≫ 

Ivica Vdović Vd bio je dobri dečko rokenrola: Vanserijski bubnjar bi danas imao 59 godina

Karijeru je započeo u grupama Limunovo drvo, potom u Suncokretu da bi je ovenčao učešćem u Šarlo akrobati. Nakon raspada Šarla s Milanom Mladenovićem formira Katarinu II

  • 0
Ivica Vdovic Vd Printskrin: Youtube/svetozarvujkov

Ivica Vdović Vd bio je, po mnogima, jedna od najtajanstvenijih figura domaće rokenrol scene, bez kojeg novi talas sigurno ne bi bio tako važno poglavlje u našoj muzičkoj istoriji. Rođen je 23. februara 1961. Da je živ, juče bi proslavio 59. rođendan.

Prva asocijacija na Vda mnogima je Šarlo akrobata, bend koji su činili Milan Mladenović, Dušan Kojić Koja i Vd. Međutim, muzičku karijeru počeo je još kao gimnazijalac, na bubnjevima u grupi Limunovo drvo, koji je bio prvi bend Milana Mladenovića. Kasnije je svirao i u Suncokretima (sa Borom Đorđevićem, Biljom Krstić, Goricom Popović...), da bi se 1980. priključio Šarlu.

Vd je bio "dobri dečko rokenrola". Njegovo nasleđe je impresivno, njegova ličnost misteriozna. Kada se saberu svi akteri YU muzičke scene osamdesetih, s akcentom na novotalasnu, gotovo da se u dlaku znaju njihovi životi. S Vdom je stvar donekle drugačija...

Sem činjenice da je bio vanserijski bubnjar, možda i do danas neprevaziđen, da je učestvovao u kreiranju možda najbitnijeg beogradskog benda Šarlo akrobata i to ne tek kao deo ritam sekcije, kako to često biva sa bubnjarima, već kao punopravni i punovažni njegov deo, te da je preminuo kao prva registrovana HIV osoba, bolesti koja će poharati beogradsku muzičku scenu, veći deo njegove svakodnevnice je obavijen misterijom, piše XXZ magazin.

Sonja Savić je možda najdoslednije ostala privržena Vdovom liku i delu. Pripisivala mu je ključne zasluge ne samo za nastanak novog talasa, već i za klesanje Mladenovića i Koje i u muzičkom i u ličnom smislu. Gotovo da nema bubnjara u Beogradu čiji beat nešto znači da ga ne ističe kao muziku po sebi, a ne samo dečka zaduženog za održavanje ritma. U prilog tome govori i činjenica da su ga Poljaci nosili na rukama nakon svirke na jednom od koncerata na turneji po zemlji iza gvozdene zavese.

Na Ivanovu ličnost je nešto svetla bacila tadašnja televizijska voditeljka Hita meseca, opisujući ga kao osobu van vremena i prostora nesviklu na upotrebu telefona. Kako sama kaže imao je običaj da zviždi ispod prozora kada se želeo videti s njom. I umelo je da traje.

Ivica Vdović VD Ivica Vdović VD Printskrin: Youtube/HD881

Koliko je ritam bio osnova njegovog života govori podatak da se nikada nije odvajao od bubnjarskih palica koje je nosio gde god da je krenuo. Prosto, reklo bi se da je bio talking drum.

Karijeru je započeo u grupama Limunovo drvo, nakratko u Suncokretu da bi je ovenčao učešćem u Šarlo akrobati. Nakon albuma Bistriji ili tuplji čovek biva kad..., imao je ideju da se bendu priključe Bebi Dol i Goran Vejvoda kao stalni članovi. To se nije desilo. Vd se zajedno s Kojom pojavio i u filmu Miše Radivojevića Dečko koji obećava, kultnom delu za koji su snimili i muziku.

Nakon raspada Šarla zajedno s Milanom Mladenovićem formira Katarinu II koju napušta nakon objavljivanja prvog albuma, koji je, mnogi veruju, bio najbolji koji je ta grupa ikada snimila. Pripisuju mu se zasluge za uvođenje Margite Stefanović u svet beogradskog rock n rolla.

VD nije krio da je bolestan. Sonja Savić je tvrdila da ga je tada čitav grad počeo izbegavati. Kopneo je polako i zdravstveno i muzički. Sporadično se pojavljivao tu i tamo, ali onog snažnog muzičkog elana s kojim je protresao jugoslovenski rock n roll prosto više nije bilo. Preminuo je septembra 1992. u trideset i prvoj godini života.

Vd mi je bio i ostao najsimpatičniji akter na jugoslovenskoj muzičkoj sceni. S likom deteta, donekle nalik Rottenu, ali sa dobrodušnim izrazom lica, neverovatnim smislom za udaraljke.

Rođen je 23. februara 1961. Da je živ, juče bi proslavio 59. rođendan. A koliko bi tek naša muzička scena za ove, skoro tri decenije, bila bogatija...

Video: Ima samo dve godine, a svira bubnjeve kao profesionalac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA