≫ 

Spomen-ploča Nikoli Karaklajiću postavljena na Zid slavnih, priređen omaž i Zoranu Modliju

"Bio je Beograđanin koji je svoj grad s ponosom nosio u svet, stvorivši ambijent za afirmaciju domaćih vrednosti..."

  • 0
Nikola Karaklajić Nikola Karaklajić / Foto: Wikimedia/Ron Kroon / Anefo

U zgradi Radio Beograda danas su se okupili pojedini od najvećih doajena rok kulture sa ovih prostora, gde su prisustvovali postavljanju spomen-ploče Nikole Karaklajića na Zid slavnih.

Istovremeno je ovaj skup prerastao i u komemoraciju juče preminulom legendarnom voditelju Zoranu Modliju, koji je trebao da danas govori o svom kolegi Karaklajiću.

Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2, kazao je da ono što je za pozorište bila Mira Trailović, a za književnosti Borislav Mihajlović Mihiz, za radio bio Karaklajić.

- Bio je epicenter za rokenrol. Donosio je svet nama, ali ono što je još važnije vodio je najtalentovanije naše ljude u svet. Bio je rok prvoborac, otac srpskog rokenrola - istakao je Kanjevac.

U čast Karaklajiću i Modliju pušten je insert iz emisije Nikole Karaklajića "Sastanak u 9 i 5" u kojoj je, kao srednjoškolac, Zoran Modli govorio o muzici zajedno sa Pecom Popovićem.

Prvi snimci YU grupe snimljeni su zahvaljujući Karaklajiću, a Žika Jelić je napomenuo da je za naziv grupe zaslužan i Modli.

- Nikola je bio čovek koji je pomagao mladima u umetnosti. Naš prvi snimak je napravljen zahvaljujući njemu, a Modlija sam znao od detinjstva i kada je trebalo da smislimo ime za grupu pozvao nas je u njegovu diskoteku kako bi nam publika u tome pomogla - evocirao je uspomene Jelić.

Rok kritičar Žikica Simić kazao je da, nažalost, nije poznavao Karaklajića, ali da ga je uvek smatrao pionirom koji je spojio muziku i radio, pesmu sa slušaocima.

Zoran Modli Zoran Modli / Foto: Telegraf

- Zoran je definitivno bio prvak sveta u radiju. Inficiran njegovim emisijama i ja sam poželeo da se bavim time - izjavio je Simić.

Kompozitor Zoran Simjanović takođe je bio neko na čiji je bend "Siluete" Karaklajić imao velikog uticaja.

- Bio je rok prvoborac. Mi smo bili klinci koji su morali da u devet i pet čujemo njegovu emisiju, jer je to bio jedini način da se upoznamo sa rok scenom u svetu - ispričao je Simjanović.

Aleksandar Matanović podsetio je prisutne da je Karaklajić bio prvak Jugoslavije u šahu, kao i na njegov doprinos u toj disciplini.

Peca Popović svečano je potom otkrio ploču i podsetio da se 12 godina nakon Karaklajićeve smrti, a na dan njegovog rođenja prvi put organizuje komemorativni skup i da je srećan što su danas tu mnogi njegovi prijatelji, saradnici i kolege na koje je on imao uticaja.

PECA POPOVIC Peca Popović / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Nikola je oko sebe uvek držao i podržavao ljude poput sebe - ljude pune interesovanja, takav je bio i Modli. Sećam se da smo zajedno drhtali te 1964. godine kao gimnazijalci pred emisiju "Sastanak u devet i pet" - istakao je Popović.

On je kazao i da je Karaklajića uvek doživljavao kao drugog oca, te da je on uvek bio pravi Beograđanin "nešto što polako gubimo iz sećanja".

- Bio je Beograđanin koji je svoj grad s ponosom nosio u svet, stvorivši ambijent za afirmaciju domaćih vrednosti - kazao je Popović.

Podsetio je sve prisutne na to da je Karaklajić osnovao Omladinski orkestar Radio Beograda, dao ime Sedmorici mladih, krstio Zlatne dečake, u Holandiju prvi poneo njihov snimak iz Radija i zatim ih poveo u Englesku, kao i na to da je osnovao "Džuboks", prvi muzički magazin u svetu, a jugoslovenski.

- Nikola je napravio i prvi prenos sa koncerta na brodu "Kozara" 1972. godine. Takve ljude ne smemo zaboraviti, jer bez njih ne bi bilo nas. Nažalost, u deficitu smo s takvim ljudima jer je on pomagao pupoljcima da se rascvetaju, a mi živimo u vremenu kada se oni na vreme saseku - zaključio je Popović.

Video: Poslednji intervju Zorana Modlija: Moj život u kutiji zvanoj - RADIO

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA