≫ 

Od Betovena do Vagnera: Svetske operske zvezde na koncertu Felca i Beogradske filharmonije

Nakon što će Gudački kvartet Beogradske filharmonije izvesti poslednji Betovenov kvartet, orkestar će zajedno sa zvezdama svetskih operskih kuća izvesti treći čin Vagnerove opere "Zigfrid"

  • 0

Šef-dirigent Gabrijel Felc zajedno sa Beogradskom filharmonijom priređuje novi koncert, koji će biti održan u petak 28. februara u 20h u Kolaračevoj zadužbini u Beogradu.

Nakon što će Gudački kvartet Beogradske filharmonije izvesti poslednji Betovenov kvartet, orkestar će zajedno sa zvezdama svetskih operskih kuća izvesti treći čin Vagnerove opere Zigfrid.

Gabrijel Felc

Gabrijel Felc / Foto: Promo

Filharmonijsku publiku ponovo očekuje žanrovski izlet jer koncert započinje u sasvim kamernoj atmosferi, sa samo četiri muzičara na sceni. Gudački kvartet Beogradske filharmonije – Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković izvešće Betovenovo remek-delo op. 135, jedno od najznačajnih kamernih ostvarenja svih vremena.

- Veza Betovena i Vagnera je jedna od najvažnijih za istoriju muzike, pogotovo ako imamo u vidu da nije moguće razumeti Vagnera, ukoliko ne razumemo Betovena. Ono što je Vagner naučio studirajući partituru ovog kvarteta, u velikoj meri se odrazilo na njegovo dalјe stvaralaštvo. Priredićemo putovanje od najpre 4 muzičara na bini do preko stotinu njih u izvođenju "Zigfrida", a oba dela povezuje ista filozofska misao - rekao Gabrijel Felc.

Šef-dirigent ispunjava obećanja dato u vezi sa izvođenjem operske literature na koncertnom podijumu. Specijalno za ovu priliku dolaze zvezde svetskih operskih kuća - sopran Elizabet Tajge, mecosopran Karin Lovelijus, tenor Pol Meknamara i bariton Teruhiko Komori.

Vagner se retko izvodi na domaćoj sceni, te je ovo ekskluzivna prilika za publiku da uživa u priči o mladom heroju Zigfridu u ostvarenju koje čini deo čuvene tetralogije Prsten Nibelunga. Ogromni orkestarski sastav tipičan za Vagnera i ovog puta podrazumeva pojačanje od devet horni, Vagner-tuba, bas-trube, bas-trombona i tri harfe, a u ovom poduhvatu filharmoničarima se pridružuju i muzičari iz regiona.

Beogradska filharmonija Gabrijel Felc

Gabrijel Felc / Foto: bgf.rs

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA