≫ 

U kući Stevana Stojanovića Mokranjca, vreme je stalo u 19. veku: Tu je i klavir na kom je svirao

Кuća je bila potpuno orunula, a sa restauracijom se započelo 1964. godine

  • 1
Negotin Stevan Stojanović Mokranjac Foto: RINA

Ukoliko vas put navede u Negotin, u samom centru ove opštine na istoku Srbije, dočekaće vas rodna kuća najvećeg i najznačajnijeg našeg kompozitora – Stevana Stojanovića Mokranjaca. Tu je ovaj velikan načinio svoje prve korake, progovorio prve reči, ali i naučio prve muzičke taktove. Ova skromna građevina iz 19. veka danas je muzejski objekat koji ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja.

- Кuća je bila potpuno orunula, a sa restauracijom se započelo 1964. godine kako bi sačuvali uspomenu na jednog od najvećih građana koji su rođeni u Negotinu. U njoj se nalaze stvari koje su lično pripadale Mokranjcu, a neke smo na poklon dobili od njegovog sina - rekla je za RINU, Vesna Janjić, vodič u Muzeju Кrajine.

Negotin Stevan Stojanović Mokranjac Mokranjčev radni sto sa srebrnom mastionicom i perom Foto: RINA

Кada prođete kroz staru kapiju i zakoračite u dvorište u kom je potekao Stevan Stojanović Mokranjac, vreme vas vraća u devetnaesti vek. Muzejska postavka se nalazi na spratu i raspoređena je u četiri prostorije koje su međusobno povezane.

- Posetioci mogu videti klavir na kom je Mokranjac lično svirao, njegov radni sto sa srebrnom mastionicom i perom, kao i stočić koji je dobio na poklon od turskog sultana. Na zidovima su porodični portreti koje je naslikala njegova supruga. U drugom delu kuće nalazi se ognjište koje je ostalo autentično, kao i trpezarijski pribor - rekla je Vesna Janjić.

Stevan Stojanović Mokranjac u ovoj kući proveo je svoje prve godine, a zatim je otišao u druge gradove kako bi se školovao. Nakon Gimnazije u Beogradu, uz pomoć Prvog beogradskog muzičkog društva i uz državnu stipendiju, studije muzike je započeo u Minhebu 1879. godine, a nastavio i dovršio u Lajpcigu i Rimu. U Beograd se vratio 1887. godine i postao jedan od najvećih, jer je u istoriji srpske muzike njegovo ime ispisano zlatnim slovima.

Negotin Stevan Stojanović Mokranjac Mokranjčev klavir Foto: RINA

- Sećanje na Mokranjca i njegova dela itekako živi. Tome svedoči i veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva koji žele da vide i obiđu kuću u kojoj je rođen ovaj veliki umetnik. Godišnje ovde bude i oko dvadeset hiljada posetilaca - istakala je Vesna Janjić.

Ispred kuće nalazi se i skulptura Stevana Stojanovića Mokranjca izlivena u bronzi, koju je izradio Nebojša Mitrić 1980. godine, a u čast ovog najvećeg srpskog kompozitora u njegovom rodnom Negotinu svake godine se održava festival “Mokranjčevi dani” koji predstavlja svojevrsan praznik muzike na kom učestvuju najpoznatiji izvođači iz Srbije i inostranstva.

Negotin Stevan Stojanović Mokranjac Rodna kuća Stevana Stojanovića Mokranjca Foto: RINA
Negotin Stevan Stojanović Mokranjac Rodna kuća Stevana Stojanovića Mokranjca Foto: RINA
Negotin Stevan Stojanović Mokranjac Rodna kuća Stevana Stojanovića Mokranjca Foto: RINA

Video: Iako pod Turcima Srbi su našli način da uče: Ovo je prva privatna škola u Srbiji, osnovana 1807.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Чеда

    28. februar 2020 | 12:55

    Боље да је остао у Бечу и њима пласирао руковети, него што је нама наметнуо да се његове прераде Свете Литургије певају недељом, хорски, неразумно, неразговетно, и незанимљиво.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA