≫ 

Sud potvrdio: Led Zeppelin nisu ukrali pesmu "Stairway to Heaven"

Čuvena pesma iz 1971. nije plagijat pesme "Taurus" Randija Volfa

  • 2
Led Zeppelin Foto: Tanjug/AP

Američki apelacioni sud ponovo je presudio da britanski rokeri Led Zeppelin nisu ukrali deo pesme "Stairway to Heaven" od drugog benda.

Veće od 11 sudija u San Francisku potvrdilo je presudu iz 2016. godine kojom nije nađen dokaz da je klasik Zeppelina iz 1971. godine prekršio autorska prava pesme "Taurus", koju je napisao Randi Volf iz losanđeleskog benda Spirit, piše Guardian.

Tu presudu je 2018. godine ukinulo tročlano veće sudija u San Francisku, koje je reklo da su određena uputstva poroti okružnog suda bila „pogrešna i štetna“ i nije uspelo da razjasni da li se aranžman elemenata u pesmi može smatrati originalnim.

Led Zeppelin su podneli žalbu višem sudu, čija je odluka na osnovu Zakona o autorskim pravima iz 1909. godine vratila originalnu presudu na snagu.

Procenjuje se da je pesma "Stairway to Heaven" zaradila 3,4 miliona dolara tokom petogodišnjeg perioda, o čemu je bilo reči tokom ranijeg suđenju.

Gitarista Led Zeppelina Džimi Pejdž - koji je tužen zajedno sa pevačem grupe Robertom Plantom i još jednim preživelim članom benda, Džonom Polom Džonsom - svedočio je 2016. godine da je navedeni akordni niz "zauvek postojao".

Ali, Volfeov poverenik Majkl Skidmor rekao je da pesme imaju sličan raspored akorda i da je Pejdž možda napisao "Stairway to Heaven" nakon što je čuo "Taurus" na zajedničkom gostovanju Led Zeppelina i Spirita.

- Očigledno da je sud pogrešno shvatio. Ovo je veliki gubitak za stvaraoce, one koje zakoni o autorskim pravima treba da štite. Malofij je rekao da će se možda žaliti vrhovnom sudu SAD -  rekao je advokat poverenika Fransis Malofij.

Advokati Led Zeppelin nisu za sada komentarisali presudu.

via GIPHY

Ova odluka doneta nakon petogodišnjeg suđenja pobeda je za muzičku industriju koja se još uvek bori protiv posledica presude iz 2015. godine da su Robin Tik i Farel Vilijams u hitu "Blurred Lines" iz 2013. kopirali pesmu Marvina Geja iz 1977,  "Got To Give It Up".

Sud je Gejevoj deci dodelio 7,4 miliona dolara, što je kasnije smanjeno na 5,3 miliona. Pevačica Kejti Peri žalila se na presudu od 2,8 miliona dolara donetu prošlog avgusta u slučaju autorskog prava za njenu pesmu "Dark Horse".

Koliko su pesme "Stairway to Heaven" i "Taurus" slične, prosudite sami.

(V.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majstor

    10. mart 2020 | 17:08

    Dok su Cepelin harali'.i bilo je lepog druženja i mira.

  • Hello

    10. mart 2020 | 16:26

    Pola led zeppelin diskografije su plagijati ali dobri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA