≫ 

Da li bebe bolje spavaju uz muziku, i koji muzički žanr je najbolji?

Postoje empirijski dokazi da je muzika korisna za spavanje

  • 1
Beba Foto-ilustracija: Pixabay

Umirujući tonovi Betovena pre spavanja uvek prijaju. Ili je možda vaše novorođenče više za kauntri zvukove Džordža Strejta? Kakva god muzika da se sluša u vašoj porodici, verovatno se nadate da će vašoj bebi pomoći da stigne u "zemlju snova".

Ali, da li muzika uopšte utiče na bebin san? Da, u zavisnosti od toga šta puštate i kada, kažu stručnjaci.

Marial Bjard, sertifikovani neurološki muzički terapeut iz Teksaške dečje bolnice, u intervjuu za Romper kaže da postoje dokazi koji potvrđuju da je muzika korisna za spavanje.

- Svetska zdravstvena organizacija već 10 godina prepoznaje značaj muzike za opuštanje, pomoć pri spavanju i razvoj dečjeg mozga, a imamo empirijske dokaze koji to potvrđuju. Istraživanje je pomoglo da dokažemo da uživo otpevana uspavanka može poboljšati obrasce spavanja, a otkrili smo i da je najdelotvornija između tihog perioda nesanice i ulaska u prvu fazu sna - kaže ona.

Dakle, taj vremenski period kada beba tone u san je idealan za puštanje muzike u njenoj sobi. Ako muziku ne prekinete kada beba zaspi, mozak joj se može navići na taj zvuk i on više ne bi bio koristan.

- Najbolje je da muziku ostavite uključenu 20-ak minuta, dok vaša beba pokušava da zaspi, a potom je isključite - kaže Marial Bjard. - Ako se probude usred noći, ponovo uključite muziku kako biste postigli isti efekat.

A beli šum?

Kakva je onda razlika između muzike i belog šuma? Nema mnogo istraživanja koja bi potvrdila koliko je beli šum koristan za sâm san. Muzika je, sa druge strane, naučno dokazana opcija.

- Muzika i njena jedinstvena svojstva prikrivaju zvukove iz domaćinstva, ali muzika ima formu, za razliku od belog šuma, pa olakšava mozgu vaše bebe da obrađuje informacije - kaže Nikol Kamp, muzički terapeut u dečijoj bolnici UAB u Alabami.

Beba Foto-ilustracija: Pixabay

Koji žanr najviše prija bebama?

- Ne mora nužno da postoji jedan određeni muzički žanr koji bi doprineo noćnoj rutini vaše bebe - kaže Bjard. - Ako mislite da će možda Mocart "obaviti posao", imajte na umu da je njegova muzika često uzbudljiva. Umesto toga, pokušajte sa jednostavnom i prijatnom muzikom. Na primer, Pearl Jam ima čitav jedan album uspavanki, tako da roditelji i dalje mogu da pronađu muziku koju zaista vole, prilagođenu nečemu korisnom, na primer uspavljivanju beba.

Da biste održali raspoloženje za spavanje, pobrinite se da jačina decibela bude između 40 i 50. Postoje sjajne aplikacije koje možete preuzeti na svom telefonu koje određuju nivo decibela u prostoriji.

Ako vi ili vaš partner želite da zagrejete glasne žice i prste, i eventualno obrišete prašinu sa nekog muzičkog instrumenta, još bolje. Uspavanke će dati odlične rezultate, sve dok su jednostavne i dok se izvode uspavljujućim, sporim ritmom.

Klasične pesme poput Mary Had Little Lamb, Twinkle, Twinkle, Little Star i The Wheels On The Bus su odlični primeri. Ali, sve dok beba izgleda lepo i opušteno, nastavite to što već radite.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    19. mart 2020 | 20:33

    najbolje je da im se stave slusalice na usi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA