Od Šakire do Eda Širana: Ovo su najveći plagijati u svetu muzike

Pojedini slučajevi su se završili na sudu, a drugi van njega

  • 2
Šakira, Ed Širan Šakira, Ed Širan / Foto: Tanjug/AP, Guliver/Paul Kane/Getty Images

Neretko čujemo da je na muzičkoj sceni neko optužen za plagijat. To se dešava kroz celu istoriju muzike i malo ko je bio izuzet iz ove neprijatne prakse. Ovo su pojedini svetski izvođači koji su se borili s ovakvom situacijom i na sudu, i van njega.

Dark Horse, Kejti Peri

Ova numera je bila jedna od najslušanijih u svetu od 2013. do 2014. godine. Ali, ako to nekome nije išlo u korist, onda je to bio reper Flame, koji je 1. jula 2014. tužio pevačicu, njenu produkcijsku kuću i koautore za kršenje autorskih prava njegove pesme Joyful Noise, objavljene 2008. godine.

Sud u Los Anđelesu je prošlog leta naredio Peri i njenom timu da Flame-u isplati 2.78 miliona dolara. Međutim, nakon uložene žalbe, Peri je proglašena nevinom, pa neće morati da mu isplati ni penija.

Frozen, Madona

Belgijski kompozitor Salvatore Akvaviva je priložio opomenu protiv Madone 22. oktobra 2005. godine, tvrdeći da četiri stiha njegove Ma Vie Fout le Camp, objavljene 1993, pojavljuju se čak pet puta u Madoninoj pesmi Frozen iz 1998. godine.

Prodaja i distribucija ove numere je bila zabranjena godinama, i, nakon nekoliko žalbi, završila se u februaru 2014.

Born This Way, Lejdi Gaga

Kad je 2011. dobila Gremi za najbolji pop album, The Fame Monster, Lejdi Gaga je posvetila nagradu ženi koja ju je inspirisala za kompoziciju pesme Born This Way. Madona? Ne, već Vitni Hjuston. Ne može se u potpunosti okarakterisati kao plagijat, ali pola sveta je shvatilo da Born This Way podseća na Madoninu Express Yourself.

Naravno, Madona je uzvratila time što je 2012. na svojoj turneji otpevala Express Yourself i deo Born This Way kako bi publika sama procenila. Uz to je dodala stihove iz She's Not Me.

Blurred Lines, Robin Tik i Farel Vilijams

Ova pesma je svetski proslavila Robina Tika, a provokativni spot je to zacementirao. Međutim, njegova melodija veoma primetno koristi tonove Got to Give It Up Marvina Geja, pa nije ni čudo što su naslednici muzičara, koji je preminuo 1984. godine, tužili autore Blurred Lines.

Sud u Los Anđelesu je naložio Tiku i Vilijamsu da Marvinovoj deci plate 7.3 miliona dolara, ali je sledeće godine to sniženo na 5.3.

Više pesama, Šakira

Nekoliko puta je kolumbijska pevačica bila optužena za plagiranje. Džeri Rivera je istakao da je početak Hips Don’t Lie previše sličan Amores Como Nuestro, a Vilfredo Vargas je ozbiljno razmišljao o tome, ali je nije tužio za sličnosti između njene Waka Waka i njegove El Negro Can’t.

Međutim, federalni sudija u Njujorku je utvrdio da je španska verzija njene pesme Loca, kao i ona koja ju je inspirisala, Loca con Su Tíguere Edvarda "El Cata", plagijat Loca con Su Tíguere, koju je 1998. komponovao Ramon Arias Vaskez. Plagijat plagijata se desio jer je pevačica, kroz svoju produkcijsku kuću, prethodno kupila prava El Cata.

Will You Be There, Majkl Džekson

Italijan Albano je slučajno čuo na radiju Majklovu Will You Be There i odmah mu je bilo jasno da čuje i svoju Cigni di Balaka, koju je 1987. otpevao sa Rominom Pauer. Odmah je otišao na sud u Rimu gde je sudija presudio da mu Džekson mora isplatiti 4 milijarde lira (danas preko 2 miliona evra).

Obe strane su postigle dogovor 2001, a čak je postojala mogućnost i za zajednički koncert, ali se to nije desilo.

We Can’t Stop, Majli Sajrus

Muzičar Majkl Mej sa Jamajke, poznat kao Flourgon, primetio je da deo pesme Majline We Can’t Stop podseća na njegovu We Run Things iz 1988. Pogotovo za stih We run things – things no run we, koja u Majlinoj ide We run things – things don't rune we.

Tužba je podneta 2018. i Majli je morala da plati odštetu od neverovatnih 300 miliona dolara. Ali, 12. decembra 2019. advokati sa obe strane su postigli dogovor, a dokument koji su potpisali nije predočen javnosti.

Shape of You, Ed Širan

Prošlog leta, muzičar Sem Čokri je otpužio Širana za plagiranje, tvrdeći kako je Edova Shape of You veoma slična njegovoj Oh Why iz 2015.

Ovde nije bio kraj, jer se porodica Marvina Geja ponovo oglasila, kao i naslednici producenta Eda Taunsenda, optuživši ga za plagiranje drugih pesama. Da li će Širan izgubiti preko 100 miliona dolara, porota će odlučiti narednih meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA