≫ 

Krstovi u plamenu i svetac crne puti: Vatikan je osudio ovaj Madonin kontroverzni spot

Singl govori o strastvenoj mladoj devojci koja je zaljubljena u Boga, jedinu mušku figuru u njenom životu...

  • 4
Madona Printskrin: YouTube/Madonna

Na današnji dan 1989. čuveni Madonin album Like a Prayer je zauzeo 1. mesto na listi najslušanijih u Velikoj Britaniji, poziciji na kojoj se zadržao narednih 70 nedelja!

Album je iznedrio istoimenu pesmu koju su napisali producirali Madona i Patrik Leonard, a koja je zauzela umetničkiji i ličniji pristup kako bi se pevačica dodvorila i starijoj publici. Singl govori o strastvenoj mladoj devojci koja je zaljubljena u Boga, jedinu mušku figuru u njenom životu.

Madona Printskrin: YouTube/Madonna

Ovo je pop-rok pesma prožeta gospelskim elementima. Prate je hor i rok gitara. Reči odišu liturgijskim narativima, ali imaju dvosmisleno značenje u vidu religije i seksualne konotacije.

Muzički spot prikazuje Madonu koja postaje očevidac ubistva devojke koju usmrćuje grupa muškaraca bele puti. Nedužni crnac je uhapšen zbog zločina, a Madona se krije u crkvi, tražeći snagu da ode na sud i svedoči. U videu se pojavljuje katolička crkva, stigma, krstovi koji gore i san o poljupcu sa crnim svecem.

Vatikan je osudio spot, dok su određene porodice i religijske grupe protestovale protiv njegovog emitovanja. Bojkotovali su i Pepsi, koji je Like a Prayer upotrebio za svoju reklamu. Ova kompanija je potom raskinula ugovor o sponzorstvu sa Madonom, ali joj je ipak platila odštetu.

Uprkos ovome, pesma je dobila sve same reči hvale od muzičkih kritičara. Pored Velike Britanije, postala je mesto broj 1 na listama naslušanijih u SAD, Australiji, Kanadi, Španiji, Novom Zelandu. Rolling Stone ju je uvrstio u 500 najboljih pesama svih vremena.

Madona Printskrin: YouTube/Madonna

- Pesma zaslužuje svaki vid pažnje koji je dobila. Plesna je, đavolasta, ali pokazuje i Madoninu sposobnost da inspiriše jake, konfliktne emocije za samo nekoliko minuta, ostavljajući slušaoce u želji za odgovorima – rekao je biograf Taraboreli.

(Telegraf.rs).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    1. april 2020 | 17:13

    Od nje se i familija odrekla,ko je ona da sebe naziva Bogorodicom?

  • Vaki

    1. april 2020 | 18:02

    Koliko je stara ova pesma ,spot

  • Невена

    2. april 2020 | 16:02

    Да није Ватикан мало закаснио или није интереса имао да би "Мадону" осудио? Она се на овим и сличним перверзијама прославила а они се тек сада сјетили... пс Да се нису краја свијета уплашили па одједном почели покојнике и покајнике глумити ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA