≫ 

Preokrenula je Evroviziju: Pesma koja je proglašena najboljom u istoriji ovog muzičkog takmičenja

Grupa je bila prva koja je pevala na drugom (engleskom) jeziku, a ne na maternjem...

  • 2
ABBA Ani-Frid i Agneta / Printskrin: YouTube/Adrián León

Ceo svet je gledao evrovizijsko izvođenje pesme Waterloo, planetarno popularne švedske grupe ABBA, koja je za samo 6 poena u finalu pobedila italijansku pesmu Si Điljole Činkveti. To se desilo na današnji dan davne 1974. godine.

Uz pratnju orkestra i muških članova grupe, Ani-Frid i Agnjeta su uživo otpevale numeru pred oduševljenom publikom u Dom hali u Brajtonu.

ABBA Glasanje na Evroviziji (1974) / Printskrin: YouTube/Adrián León

Sedamnaest zemalja je učestvovalo, a debitant je bila Grčka. I Francuska je trebalo da učestvuje, ali se povukla zbog smrti predsednika Žorža Pompidua neposredno pre takmičenja. Jugoslavija je učestvovala sa pesmom Moja generacija Korni grupe i zauzela 12. mesto.

ABBA je bila pobednik večeri sa ukupno 24 osvojena poena, donevši prvu pobedu jednoj zemlji Skandinavskog poluostrva, a time ujedno ustoličivši svoj svetski uspeh.

Waterloo je preokrenula Evroviziju u smislu da je "tradicionalnu dramatičnu baladu", koja je dotad bila zastupljena na ovom takmičenju, pretvorila u veseliju pesmu s ritmom i nastupom. S jednostavnom koreografijom, Ani-Frid i Angeta su bile obučene u drečave kostime sa čizmama na platformu, što je, takođe, bilo revolucionarno.

Takođe, ABBA je bila prvi izvođač koji je pevao na drugom (engleskom) jeziku, a ne na svom maternjem. Do 1973. godine sve države su morale da pevaju na zvaničnom jeziku svoje države.

Pesma je postala momentalni hit, zauzevši 1. mesto na mnogim listama u svetu. U Velikoj Britaniji, Waterloo je bila 16. najprodavaniji singl godine.

Godine 2005. Waterloo je proglašena najboljom pesmom u istoriji Evrovizije.

Video: Majka me je naterala da se prijavim: 15 godina je prošlo od Željkovog Laneta na Evroviziji

 

(D.V./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA