≫ 

Kako je pesma Džona Lenona inspirisala Stivena Kinga da napiše roman "Isijavanje"

Knjiga je u toku kreativnog procesa menjala naslove. King je prvobitno želeo da joj da vrlo sličan naslov - "Shiner"...

  • 2
Stephen King, John Lennon Stiven King i Džon Lenon / Printskrin: YouTube/The Late Show with Stephen Colbert, Foto: Profimedia/Newscom

Džon Lenon je bio kantautor koji je imao ogroman uticaj na sve oko sebe. Pojedini žanrovi, kao što su psihodelija i avangardna muzika, ne bi bili isti bez njega. Ono što je iznenadujuće je da se njegov uticaj proširio i na remek-delo horor romana Stivena Kinga "Isijavanje".

"Isijavanje" je jedna od Kingovih najpoznatijih knjiga. Naslov se odnosi na natprirodne sposobnosti koje dele pojedini likovi, a termin je bio, verovali ili ne, inspirisan Lenonovim hitom "Instant Karma!", prenosi Headliner.

Kao solo umetnik, Džon je često stvarao nekonvencionalnu muziku. "Instant Karma!" je jedna od njegovih "pristupačnijih" solo pesama i verovatno je zato postala tako veliki hit. Deo njenog uspeha svakako je bio i u pevljivom refrenu Svi sjajimo!.

Kad je Lenon pisao pesmu, verovatno nije razmišljao o horor romanima. S druge strane, King nikad nije krio da je slušao muziku dok je pisao svoje knjige. "Trenutna Karma!" je uspela da izvrši znatan uticaj na "Isijavanje". Refren je inspirisao koncept "isijavanja" koji je ključan u romanu.

Značajno je i da je knjiga u toku kreativnog procesa menjala naslove. King je prvobitno želeo da joj da vrlo sličan naslov – "Shiner". Međutim, neko mu je ukazao da se termin "shiner" ponekad koristi kao uvreda za crnce. Zato je pisac odlučio da promeni naslov. Ali, u svakom slučaju, bila je to referenca na Lenonovu pesmu.

Nažalost, u čuvenoj filmskoj adaptaciji "Isijavanja" ne spominju se "Instant Karma!", Džon ili Bitlsi. Medutim, franšiza "Isijavanja" nije bila završena. King je roman ispratio nastavkom "Doctor Sleep", a autor je poznat po tome što u svojim romanima često ima reference na svoja prethodna dela koje služe kao "uskršnja jaja" njegovim obožavaocima. Elem, u romanu "Doctor Sleep" postoji upravo referenca o Bitlsima koja se može lako protumačiti kao priča o poreklu "Isijavanja".

Deni Torens, dečak iz "Isijavanja", prolazi kroz sablasne nesreće kao odrastao muškarac u roman u “Doctor Sleep”. U jednom trenutku čuje nekoga kako svira pesmu Bitlsa "Not a Second Time", i sve je jasno. Denija su i ranije napadali duhovi i ne želi da to doživi po drugi put, pa upotreba ove pesme odražava njegove emocije.

Međutim, na drugom nivou, ova referenca mogla bi da bude pokušaj "povratka kući". "Isijavanje" je inspirisano pesmom koju je napisao Džon, pa je možda zato King odlučio da referira drugu pesmu koju je napisao Lenon. Pametna zagonetka ili puka slučajnost? To morate da odlučite sami…

Video: Anketa: Ko je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2019. godine? Navedite jedno njegovo delo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???

    8. april 2020 | 23:22

    Kao pesma Zabranjenog pušenja, Tri ratna havera. Može film da se snimi o njoj

  • Milanko

    10. april 2020 | 03:59

    Znao sam da je refren Instant karme.. Više se u pesmi ponavlja taj upečatljiv stih u kojem svi mi sjajimo kao zvezde, kao Mesec i kao Sunce...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA