≫ 

Filmska muzika Vlade Divljana, genija koji bi danas napunio 62 godine

Simbol Beograda, veliki čovek i večiti dečak samo su neki od opisa po kojima ga danas pamte

  • 6
Vlada Divljan Vlada Divljan i Aleksandar Šandorov / Foto: Goranka Matić

Vlade Divljana nema od 2015. godine. Danas, 10. maja, napunio bi 62. leto, a opet verovatno ostao onaj isti "večiti dečak".

Mlada i večna ostala je njegova muzika, energija i kulturna revolucija koju je izvršio u jugoslovenskom i srpskom rokenrolu, a čiji su se uticaju osetili i u drugim umetnostima.

Vlada Divljan pisao je muziku za nekoliko filmova. Prvi je bio "Šest dana juna" iz 1985. godine. Mnogi ovaj film vezuju za VIS Idole, između ostalog jer je u njemu glavnu ulogu tumačio Nebojša Krstić, no grupa se već prethodne godine raspala. Stoga neki muzički kritičari smatraju da je ovo zapravo bio prvi samostalni album Vlade Divljana.

Pesma "Moja si, moja", koju u filmu izvodi Jahija Gračanlić, postala je, na čuđenje mnogih, ozbiljan narodnjački, kafanski hit, kakvom se niko od Divljana nije nadao. A opet, to je samo ukazivalo koliko je sveobuhvatana njegov talenat bio i šta moć razumevanja drugih zapravo znači.

Sa Srđanom Gojkovićem i Dušanom Kojićem Kojom radio je muziku za omnibus "Kako je propao rokenrol" iz 1989. godine. Vlada je bio zadužen za prvu priču, "Do izvora dva putića", osim "Novih doživljaja Zelenog zuba", koji potpisuje Koja.

Sa Srđanom Gojkovićem Giletom započinje dugogodišnju saradnju učestvovanjem u predstavi "Rokenrol za decu" sa obradama dečijih pesama. Nakon toga, njih dvojica rade muziku za emisiju Fazoni i fore Ljubivoja Ršumovića kao i muziku za film "Crni bombarder".

Pojedenine pesme iz ovog filma i danas su često slušane, a osim njih dvojice na muzici su radili i Električni orgazam i Anica Dobra.

Sledeći projekat bile su "Tri palme za dve bitange i ribicu“, film Radivoja Andrića iz 1998. godine, a potom "Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunareau" Gorana Rebića iz 2003.

Sa rediteljem i scenaristom Miroslavom Momčilovićem Divljan je sarađivao dva puta - na filmovima "Sedam i po" i "Čekaj me, ja sigurno neću doći". Za ovaj poslednji je rekao:

- To je vrlo zanimljiv ljubavni film o odnosima nekolicine parova čiji se životi prepliću. Dobar je i dubok film. Muzika je instrumentalna i prilično minimalistična, sa akustičnim gitarama i malo elektronike.

Prošlog 10. maja, na rođendan Vlade Divljana, premijerno je prikazan film "Nebeska tema". Ove godine taj dan trebalo je da bude obeležen koncertom.

- Koncert pod nazivom "4 maljčika" klavirskog dua Aleksandar Šandorov-Nemanja Nikolić bio je predviđen da bude održan 10. maja na rođendan Vlade Divljana. Koncert je pomeren zbog pandemije korona virusa na jesen, ali će publika i pratioci ovih muzičara biti u prilici da, na neki način, obeleže ovaj datum. Gradeći mostove ka najvećim Divljanovim hitovima koje vešto ukršta sa muzikom Sergeja Prokofjeva, zajedničkom omiljenom kompozitoru, u aranžmanu urađenom za dva klavira, ovaj klavirski duo pravi jedinstvenu zvučnu paletu. Povezujući skoro nemoguće kroz pronađenu zajedničku nit i ljubav, prema muzici Prokofjeva, na jedinstveni način razvijaju ukus nove, buduće publike i privlače ih u koncertne prostore zadržavajući, pri tom, svoj umetnički izraz, senzibilitet i kredibilitet koji je stečen dugogodišnjom uspešnom karijerom. Spot je snimljen u Velikoj dvorani Kolarceve zadužbine, a autor je Dušan Stojančević - navodi se u opisu ovog spota.

Vlada Divljan bio je ne samo izuzetan talenat, već sudeći po svima koji su ga poznavali, i izuzetan čovek. Krajem sedamdesetih godina bio je član džez-rok grupa Merlin i Zvuk ulice, a od 1980. do 1984. godine bio je predvodnik vokalno-instrumentalnog sastava Idoli.

Tokom duge samostalne karijere po raspadu Idola, Vlada nam je podario "Ona radi u Rudniku/Patuljke", "Sve laži sveta", "Odnesi me" i, po mnogima, jednu od njegovih najboljih pesama "Samo jednu ljubav imam", zabeleženu na mini albumu "Četiri godišnja doba" (2012) Vlade i Ljetnog kina.

Video: Rade Šerbedžija recitovao i kuvao svojim prijateljima na Fejsbuku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA