≫ 

Haruki Murakami će na radiju puštati ploče, a to će biti divan poklon svetu zarobljenom u kovid-19

"Osećao sam grižu savest prema svetu dok sam slušao ovako sjajnu muziku i što sam se odlično samostalno provodio..."

  • 0
Haruki Murakami Haruki Murakami / Foto: Profimedia/ROBERT SCHLESINGER/AFP

Likovi iz knjiga Harukija Murakamija emocije vide u bojama i čuju ih u zvukovima Bitlsa, Šostakoviča, Sare Von i kroz hiljade drugih folk, pop, rok, džez i klasičnih izvođača iz piščeve ogromne kolekcije ploča, piše Open Culture.

- Murakami se ne može nazvati muzičarom, ali razume muziku kao umetničku formu, i to više od većine muzičara koje poznajem, uključujući sebe. Kako je to moguće? – napisao je Dre Dimura za Flypaper.

Ne samo što je podelio svoje enciklopedijsko znanje muzike kroz fiktivne likove, Murakami je i svojih 10.000 ploča pretvorio u javnu arhivu, zajedno sa svojim knjigama i zapisima. Naziva ga „mestom otvorene međunarodne razmene književnosti i kulture“.

Murakami je postao i DJ 2018. godine kad je puštao nekoliko setova od po 55 minuta, zvanih Murakami Radio, na stanici Tokio FM.

Sad, usled neizvesnosti korona virusa i karantina, ponovo će puštati ploče za svoje obožavaoce u Japanu, i to ovog petka, 22, maja, pod nazivom Stay Home Special.

- Nadam se da će moć muzike malo ublažiti tugu koja se nagomilala usled korona virusa – rekao je Murakami.

Obožavaoci znaju koliko veliku ulogu muzika igra u njegovim knjigama, čak i u naobičnijoj, svakodnevnoj komunikaciji među ljudima, koju smo uzimali zdravo za gotovo. Pisac nudi muziku kao „prijateljsku uvertiru“.

Haruki Murakami Haruki Murakami / Foto: Profimedia

- Skupljanje ploča i CD-ova je moj hobi od detinjstva. Kuća mi je puna ovih predmeta. Međutim, osećao sam grižu savest prema svetu dok sam slušao ovako sjajnu muziku i što sam se odlično samostalno provodio. Pomislio sam da bi bilo lepo to podeliti sa drugima i o tome razgovarati sa njima uz čašu vina ili šolju kafe – rekao je Murakami.

Iako književnik u Japanu važi za „otuđenika“, ovih dana je postao društven, pa smatra da je muzika pravi način da se otvore emotivni prostori i obogate karantinski životi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA