≫ 

Žeđ, blato, kiša, mrak i lud provod: Ovako je izgledao beogradski "Vudstok" na Hipodromu

Na "Hipodromu 81" su nastupile neke od vodećih jugoslovenskih grupa tog vremena, a posebna zanimljivost je bio nastup "Iron Maidena"

  • 3
Grafiti hipodrom Ograda Hipodroma, Foto: Mateja Beljan

"Hipodrom 81" (još nazvan i "Svi marš na ples '81") bio je dvodnevni festival održan na beogradskom Hipodromu 5. i 6. septembra 1981. godine, po uzoru na tada popularne višednevne muzičke skupove na otvorenom po Evropi i SAD, piše stranica Kaldrma BGD.

Festival je ostao zapamćen po lošoj organizaciji (nedostatak toaleta i pijaće vode, nestanak struje), kiši koja je padala i pretvorila teren u more blata, kao i po hladnom vremenu od koga su se smrzavale desetine hiljada gostiju pod šatorima u toku noći.

Na "Hipodromu 81" su nastupile neke od vodećih jugoslovenskih grupa tog vremena poput "Bijelog Dugmeta" i "Atomskog skloništa", a posebna zanimljivost je bio nastup tada još uvek malo poznatog benda iz Velike Britanije "Iron Maiden" koji će ubrzo u narednim godinama postati svetska atrakcija i to ostati do danas.

Stiv Haris, frontmen "Ajron Mejdena" rekao je kasnije: "Nisam mogao da verujem kad sam video binu - pa to su bile obične spojene daske!". Ipak, reakcija publike je bila takva da je "Iron Maiden" svoju turneju 1984. godine, i to sada već kao najpopularniji hevi metal bend na svetu, započeo baš iz Beograda.

Na oba dana festivala bilo je prisutno po 36.000 posetilaca iz cele tadašnje Jugoslavije, ali i okolnih zemalja, a nastupale su još i grupe "Film", "Haustor", "Divlje Jagode", kao i još desetak manje poznatih domaćih bendova, uz dve mađarske grupe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    22. maj 2020 | 09:26

    Tada su Maideni bili predgrupa Dugmićima. Danas to zvuči i psihički i fizički nemoguće...

  • Đorđe

    22. maj 2020 | 09:49

    Bio sam kao klinac i sve je zaista bilo blatnjavo a mi smo lutali kao guske u magli.

  • Živko Šabić

    8. oktobar 2023 | 13:20

    Nastupali su drugog dana i Band iz Beograda "Vruć Vetar"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA