≫ 

Spasen od zaborava: Zaboravljeni album Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube uskoro u prodaji

"Želja nam je bila da i nekoj novoj publici približimo ove pesme i da ih učinimo dostupnim u jednom osveženom izdanju sa dobrim kvalitetom zvuka"

  • 1
Zadužbina Milan Mladenović Foto: Aleksandar Milosavljević

Angel’s Breath je album, odnosno projekat Milana Mladenovića, legendarne rok figure ovih prostora koji nas je napustio 1994. godine, i Mitra Subotića Sube, vrhunskog muzičara i producenta koji je u Brazilu, gde je tragično i stradao 1999. godine, postao ugledni producent pred kojim su bile najbolje profesionalne godine.

Croatia Records i Zadužbina Milana Mladenovića udružili su snage kako uspomena na Milana i Subu ne bi izbledela – ideja koja je dovela do albuma Angel’s Breath svetu je bila preko potrebno onda, a i danas je, piše Ravno do dna.

Zadužbina Milana Mladenovića osnovana je s namerom da održava uspomenu na Milana i da njegovu autorsku i ličnu zaostavštinu sačuva kao celinu.

– Više od godinu dana smo radili na pripremi reizdanja Milanovog poslednjeg albuma Angel’s Breath koji je do sada publici bio dostupan samo kao limitirano CD izdanje. U dogovoru sa porodicom Mitra Subotića Sube, Milanovog prijatelja i koautora ovog albuma, koji je snimljen 1994. godine u Subinom studiju u Brazilu, smatrali smo da Angel’s Breath treba ponovo objaviti jer predstavlja važan dokument stvaralaštva oba autora i kruna je njihove dugogodišnje saradnje - poručuju iz Zadužbine i dodaju:

- Želja nam je bila da i nekoj novoj publici približimo ove pesme i da ih učinimo dostupnim u jednom osveženom izdanju sa dobrim kvalitetom zvuka. Srećni smo što je Croatia Records prepoznao značaj ovog albuma i što će, uz njhovu podršku, Angel’s Breath dobiti novi život kao vinilno, CD i digitalno izdanje. Na ovaj način smo jedno umetničko remek-delo spasili od propadanja i zaborava, a na radost Milanovih i Subinih poštovalaca i svih ljubitelja kvalitetne muzike.

U knjižici izdanja Milan je pisao ovako:

- Ovo vreme je vreme ponovne podele, ponovnog usitnjavanja geopolitičkih celina, cepanja država i lokalnih ratova. Ovo vreme je takođe vreme u kojem dominira uska specijalizacija u svim domenima ljudske aktivnosti – od nauke preko privrednih grana do umetnosti.

Koliko ova Milanova izjava odjekuje i u 2020. godini i nije potrebno previše naglašavati.

Angel’s Breath rezultat je posebne sinergije različitih senzibiliteta i to se čuje u svakoj od pesama, počevši od "Praia do ventu eternu" preko numere "Metak" pa sve do pesme "Crv" – jedanaest sjajnih pesama koje po ko zna koji put dokazuju o kakva se dva vrhunska talenta radilo i koliko je prostor muzičke imaginacije Milana i Sube bio širok.

- Projekat za ovaj CD uradili smo Milan, Žoao, Fabio i ja. Sama činjenica da smo sva četvorica različiti i da posedujemo različite muzičke senzibilitete i iskustva, bila je izazov za stvaranje jednog zajedničkog projekta. Na generalnom planu bio je to brazilski projekat, na kome su se susreli evropski i brazilski muzički uticaji i izmešali se u nekim višim energetskim sferama. Sva ta četiri posebna jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik, koji je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u kreiranju muzike - napisao je Suba u tekstu naslovljenom "Muzika četvrtog sveta".

Ekskluzivno i limitirano reizdanje s remasterizovanim snimcima prvo će se naći u prodaji kao CD, kao i na svim streaming servisima od petka, 29. maja. Bogato LP izdanje, 180-gramski papir, vinil u boji i download kod, u prodaji će se naći u julu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA