≫ 

Muzička industrija: Svetska zdravstvena organizacija predlaže povratak masovnih okupljanja

Ažurirane preporuke se oslanjaju na nova saznanja o pandemiji stečena u prethodnim nedeljama i savetuju organizatore da događaje organizuju na otvorenom prostoru ukoliko je to moguće

  • 0
Exit, dj snake Foto: Promo

Svetska zdravstvena organizacija je objavila ažurirano uputstvo u kojima državama predlaže ponovno održavanje masovnih događaja na otvorenom prostoru. Dokument pod nazivom „Ključne preporuke za planiranje masovnih okupljanja u uslovima pandemije korona virusa“ govori o bezbednosti masovnih okupljanja, kao što su to muzički, verski i sportski događaji.

Ažurirane preporuke se oslanjaju na nova saznanja o pandemiji stečena u prethodnim nedeljama i savetuju organizatore da događaje organizuju na otvorenom prostoru ukoliko je to moguće, uz eventualna ograničenja u pogledu broja posetilaca u skladu sa ukupnom zdravstvenom situacijom država ili regija.

Exit No Sleep festival Foto: Promo

Suprotno uputstvima iz marta, kada je SZO savetovala odlaganje masovnih okupljanja, nova uputstva ukazuju na to da bi vlasti trebalo da prepoznaju pozitivnu ulogu ovakvih manifestacija u kulturnom životu svakog društva, te da razmotre dopuštanje masovnih okupljanja. U dokumentu se navodi da masovna okupljanja nisu prosto rekreativni događaji, već značajno utiču na mentalno i fizičko zdravlje velikog broja pojedinaca. Svetska zdravstvena organizacija ukazuje i na činjenicu da ovakve manifestacije obezbeđuju zaposlenje velikog broja ljudi i predstavljaju značajan izvor prihoda, kako licima zaposlenim na njihovom sprovođenju u delo, tako i mestima u kojima se održavaju.

U novoj preporuci SZO ističe se da masovna okupljanja imaju znatan politički, kulturni, društevni i ekonomski doprinos, a na vlastima je da procene značaj i neophodnost konkretnog događaja i razmotre opciju njegovog održavanja, pod uslovom da su uzeti u obzir svi rizici po javno zdravlje i da su preduzete adekvatne mere u cilju njihovog ublažavanja.

Svetska zdravstvena organizacija takođe savetuje da bi naročito osetljive društvene grupe poput starih lica i dalje trebalo da izbegavaju ovakva okupljanja, ali i da bi na mestima održavanja manifestacija trebalo obezbediti posebne objekte za izolaciju u slučaju da u toku događaja neko od posetilaca pokaže bilo kakve simptome bolesti.

Ostale preporuke obuhvataju ograničenje kapaciteta događaja, po uzoru na brojne zemlje koje su to već same propisale u Evropi, ali i u Sjedinjenim državama i delovima Azije, ali i obezbeđivanje masovne dostupnosti sredstava za dezinfekciju posetiocima događaja.

Video: Sačuvajte rejv kulturu: Mladi Berlinci na reci traže otvaranje noćnih klubova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA