≫ 

Pesma koja je razotkrila laž o britpopu: 25 godina od singla "Common People" grupe Pulp

Pesma o frustracijama, zamkama siromaštva, neautentičnosti i društvenim klasama je nezaobilazna i četvrt veka kasnije...

  • 0
The Pulp Džarvis Koker, The Pulp / Foto: Wikimedia/Derzsi Elekes Andor

Kada je frontmen britanskog benda Pulp leta 1994. godine pazario polovnu klavijaturu marke "kasio" u londonskom Noting hilu, nije mogao ni da sanja da će se ta kupovina ispostaviti zlata vredna.

Džarvis Koker, koji je odrastao u Šefildu, ali se preselio u London zbog studija, instrument je odneo kući i počeo da ekperimentiše. Prva stvar koju je uspeo da smisli na klavijaturi jeste refren, uz stihove: "Želim da živim kao obični ljudi", piše Blic.

Ta inicijalna kapisla dovela je do stvaranja najvećeg hita sastava Pulp. Singl "Common People", objavljen krajem maja 1995, samo u prvoj nedelji prodat je u tiražu od 70.000 primeraka i ostavio dubok trag. Toliki, da je i danas, 25 godina kasnije, ova pesma o frustracijama, zamkama siromaštva, neautentičnosti i društvenim klasama nezaobilazna. Pre nekoliko godina je čak, među silnim pesmama sastava Oasis, Blur ili Suede, baš "Common People" izabrana za himnu britpopa. Inspirisala je čak i jedan balet, a stihovi pesme, koje je napisao Džarvis Koker bili su predmet silnih debata, pa čak i akademskih studija.

Kada je ideju, koja mu je sinula za klavijaturom, Koker predstavio ostalim članovima benda - basisti Stivu Mekeju, klavijarturistkinji Kandidi Dojl, gitaristi i violinisti Raselu Senioru i bubnjaru Niku Benksu, zajedno su, na osnovu njegovog temelja, komponovali "epsku, ali ne bombastičnu" numeru, kako su je okarakterisali.

Kokeru je kao inspiracija za stihove poslužila studentkinja koju je upoznao na drugoj godini studija na Sent Martins koledžu u Londonu. Otuda počinje stihovima: "Došla je iz Grčke, gladna znanja, studirala je skulpturu na Sent Martins koledžu".

Kada je pesma postala hit, Koker je ovako crtao damu iz studijskih dana:

- Verovala je u obične ljude, iako je dolazila iz imućne porodice. Niže klase je videla kao nešto posve egzotično, i nešto što bi mogla da upozna kao turista… Ali, nisam je tako dobro znao. Čak joj ni ime ne znam.

Pre nekoliko godina pojavile su se spekulacije da je ta famozna studentkinja zapravo supruga nekadašnjeg ministra finansija Grčke, Janisa Varufakisa - Dane Strato. I sam Varufakis se osvrnuo na spekulacije, izjavivši:

- Da, ona je bila jedina studentkinja skulpture iz Grčke na Sent Martins koledžu u to vreme.

The Pulp Džarvis Koker, The Pulp / Foto: Wikimedia/Flickr/Jason Persse from Brooklyn, USA

Koker je kasnije pojasnio da ga je to iskustvo ponukalo da uvidi da klase zaista postoje:

-Većina ljudi u Šefildu je na neki način u istom čamcu, iako naravno postoje luksuzniji i manje otmeni delovi grada.

O tome kakav potencijal ta pesma ima, njeni tvorci uverili su se i pre izlaska singla, kada su Pulp nastupili kao predgrupa sastavu Oasis u Šefildu 1995. Čak je i Noel Galager posvedočio da je publika "odlepila" kada je čula "Common People".

Fantastična prodaja singla tokom prve nedelje od objavljivanja, ali i veoma upečatljiv video-spot u kome glumica Sejdi Frost gura Kokera u šoping kolicima, pobudili su nadu da će pesma stići i na prvo mesto britanske liste singova. Ali, nije im bilo suđeno. "Common People" je završila na drugom mestu.

- Znao sam da će pesma biti hit, jer kada je puštena na radiju moja sedmogodišnja ćerka je počela da skače - zapisao je gitarista i violinista Rasel Senior u svojim memoarima "Freak Out The Squares" 2015. godine.

Posle nekoliko meseci, u oktobru 1995. objavili su peti studijski album "Different Class", koji se našao na prvom mestu britanske liste albuma, o čemu su sanjali godinama. U međuvremenu su nastupili na najznačanijem britanskom festivalu Glastonberi. Iako su na festival upali u poslednji čas, s obzirom na to da su pozvani kao zamena za Stone roses, efekat pesme "Common People" bio je više nego uočljiv. Publika je već tada znala apsolutno svaki stih.

- Džarvis nije ni počeo da peva, a publika je bila glasnija od njega. Bilo je neverovatno - prisećao se bubnjar Nik Benks. Ponukan reakcijom publike, Koker je na sceni Glastonberija poručio da su prešli dalek put:

- Ako zaista želite da se nešto desi, desiće se. Zato smo mi sada ovde, na ovoj sceni, posle 15 godina.

Britanski esejista Oven Haterli, koji je 2011. o ovoj pesmi napisao podugačak esej "Uncommon", ocenio je da nije slučajnost da Pulp potiču iz Šefilda:

- Uspeli su u ovoj pesmi da na najbolji način evociraju devastiran, ali još uvek živ postindustrijski grad i živote, ljubavi i traganja koja se dešavaju unutar njega - naveo je Haterli, nazvavši pesmu "Common People" trenutkom istine:

- Laž da smo sve preuzeli, koja je karakterisala britpop, razotkrila je ova pesma, kao trenutak istine. To je najbitniji moment enterijerizma u popularnoj muzici!

Posle albuma "Different Class", sastav Pulp snimio je još dve ploče: "This Is Hardcore" i "We Love Life", a 2002. se razišao. Kada su se ponovo okupili u originalnoj postavi 2011, pesma "Common People" bila je nezaobilazna na svakom koncertu. Na jednom od njih, na festivalu "Reding", Džarvis Koker je pre nego što će je otpevati poručio:

- Ako ćemo ostati upamćeni samo po ovoj pesmi, nemam ništa protiv!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA