≫ 

"I Will Always Love You" je sinonim za Vitni Hjuston, ali izvorno ju je pevala druga legendarna diva

Pesmu je snimila 17. juna 1973, a objavila naredne godine

  • 0
Vitni Hjuston i Doli Parton Vitni Hjuston i Doli Parton / Foto: Tanjug/AP, Wikimedia/Tech. Sgt. Cherie A. Thurlby, U.S. Air Force

Da, znamo da ste gledali "Telohranitelja" i da je teško zamisliti da iko, pored anđeoskog glasa Vitni Hjuston, može zapevati "I Will Alway Love You", a da te reči ne pokrenu iskrene emocije u nama.

No, činjenica je da je ovu pesmu, kasnije preuzetu za pomenuti film, napisala i prva otpevala kantri diva Doli Parton. Skoro 20 godina pre Vitni, Doli se ovom pesmom pela na vrh plej lista u Americi i Kanadi, stavljajući svima do znanja da je njena odluka da započne solo karijeru i napusti  The Porter Wagoner Show sasvim opravdana.

Dok je ljubav Rejčel Maron (Hjuston) i njenog telohranitelja Frenka Famera (Kevin Kostner) postojala samo na platnu, Doli je u ovom pesmi bila potpuno iskrena. Njena snaga možda leži baš u tome što se plavokosa pevačica zaista opraštala od svog dotadašnjeg poslovnog partnera i ljubavnika Portera Vagonera, nakon sedam godina veze, i baš mu tada poručivala - "voleću te zauvek".

"I Will Alway Love You" govori o prekidu veze, koji nije zatrovan mržnjom, krivicom, netrepeljivošću. Naprotiv, par se rastaje uz uzajmno poštovanje, uz priznavanje nekadašnjih osećanja, ali sve to na inicijativu žene. Koliko je Doli Parton bila iskrena dok je pisala ove reči govori i činjenica da je istog dana kada je stvorila  "I Will Alway Love You", napisala i tekst za svoju čuvenu pesmu "Jolene".

Pesmu je snimila 17. juna 1973, a objavila naredne godine. Singl je odmah izbio među najslušanije na radio stanicama, a Doli su sve televizije pozivale da ga zapeva pred kamerama.

Ogromna popularnost pesme iskorišćena je ponovo 1982. godine, kada ju je Doli još jednom otpevala za film "The Best Little Whorehouse in Texas". Pesma je još jednom postala planetarni hit, što je uspeh koji Skorsezeov film "Alice Doesn't Live Here Anymore" i "It's My Party" Randala Klajsera nisu ponovili, iako je ista melodija pratila radnju.

No, ta popularnost, pa i još veća, postignuta je 1992. godine kada je pesmu zapevala Vitni Hjuston. Mnoge mlađe generacije danas bi se mogle zakleti da je ovo Vitnina pesma, jedna od onih sa kojom je neraskidivo povezuju. Uspeh filma, ali i Vitnine moćne interpretacije, vratio je pesmu na listu najslušanijih te godine - istovremeno, to je postao najprodavaniji ženski singl u istoriji muzke do sada.

Po četvrti put pesma je slavu provatila 2012. godine - kada je Vitni umrla.

Još nekoliko pevača, poput Linde Rondstad, Džona Doa, Amber Rajli, Lijen Rajms i Sare Vašington pokušali su da joj daju svoj pečat. No teško da će iko ikad uspeti da nadmaši energiju Vitni Hjuston i istinu Doli Parton.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA